Otvorena izložba „Umjetnost naslućivanja“

U galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba slika i kolaža „Umjetnost naslućivanja“ Nine Lojović Milinić, akademskog slikara iz Trebinja.

Izložbu čini dvadesetak slika rađenih tehnikom akril na platnu i otprilike isto toliko kolaža, koji su nastali u proteklih pet godina. Svaka tema, prema riječima autorke, sama pronađe umjetnika, nametne se na neki način.

„Dio izložbe koji je rađen akrilom na platnu ima dvije-tri tematike. Jedna se odnosi na materinstvo, odnos koji se gradi u porodici između majke i djeteta i između djece i roditelja i koji je jedinstven. Drugi dio odnosi se na naše nasljeđe, arhitekturu iz starog perioda – 16. i 17. vijek, pa negdje u sintezi sa modernom arhitekturom, a sve protkano arhitekturom koja se danas ovdje nalazi u Trebinju, ali i ovom pravoslavnom, crkvenom arhitekturom koja i danas prkosi vremenu“, istakla je autorka izložbe.

Ona dodaje da je sama arhitektura priča o čovjekovom postojanju, tako da iako su izbjegnuti figuralni likovi, ona je na neki način zamjena za čovjeka i svjedoči o istoriji.

Izložbu „Umjetnost naslućivanja“ otvorila je Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, a postavka se može pogledati naredne dvije sedmice u galeriji Kulturnog centra.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković