Otvorena izložba „Povratak“ Draga Vejnovića

Izložba „Povratak“ autora Draga Vejnovića otvorena je večeras u Kulturnom centru Trebinje.

Drago Vejnović, umjetnik i profesor fotografije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci trebinjskoj publici predstavio se fotografijama koje na intiman i romantičarski način preispituju odnos prirode i čovjeka u savremenom kontekstu.

Autor navodi da je sam naziv izložbe simboličan i da prepušta da svaki posmatrač tumači na svoj način.

„Uglavnom su prisutni motivi iz šume, ali oni imaju jednu simboličku vrijednost. To je jedno putovanje kroz nas same, prije svega, povratak nama samima i našim unutrašnjim prirodama. Nije u redu da tumačim svoju umjetnost. Bitno je da se to doživi, da se osjeti neka emocija i da svako od nas doživi ove radove kako mu najviše odgovara, da pronađe neki smisao u svemu tome“, istakao je autor Vejnović.

Dodaje da se u ovom slučaju odlučio za digitalnu fotografiju zbog motiva, a i format je prilagođen i motivima i cijeloj priči.

Izložbu „Povratak“ otvorila je Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu ,a prisutnima su se, osim autora Draga Vejnovića, obratili i direktor Kulturnog centra Trebinje Miljan Vuković i Sarita Vujković, direktor MSURS.

Izložba „Povratak“ nastala je kao plod saradnje Kulturnog centra Trebinje i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a postavka se može pogledati do 4. aprila u galeriji Kulturnog centra.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković