OTVORENA IZLOŽBA SLIKA 15. SAZIVA „ART SIMPOZIJUM JAHORINA 2017“


Изложба слика насталих на међународној ликовној колонији „Арт симпозијум Јахорина 2017“ отворена је вечерас у галерији Културног центра Требиње.
Од 2003. године, откако је „Арт симпозијум Јахорина“ основан, ова олимпијска планина је сваке године домаћин умјетницима из цијелог свијета. Њихова дјела су представљена на изложбама широм наше земље, као и у иностранству.
Петнаести сазив ове ликовне манифестације окупио је, у јулу 2017. на Јахорини, петнаест сликара, вајара и графичара из Јапана, Јужне Кореје, Бугарске, Србије, Хрватске, Федерације БиХ и Републике Српске. Била је то веома креативна и продуктивна колонија с обзиром на чињеницу да је овом приликом настао завидан број умјетничких дјела високе ликовне вриједности.


Уредник умјетничког програма Културног центра, Миљан Вуковић, који је и учесник ове колоније, навео је да је у питању широк дијапазон радова – од експресије, апстракције до фигуративног сликарства.
Стална поставка ове колоније налази се на Економском факултету на Палама, а поклоници ликовне умјетности ће бити у прилици да у галерији Културног центра Требиње виде 39 радова насталих на посљедњем сазиву. Аутори радова изложених у галерији Културног центра Требиње су Нода Такума из Јапана, Симеон Панајотов, Светла Радулова, Трајана Панајотова, Николај Б. Русев из Бугарске, Тања Ђокић, Јасна Николић, Момир Армуш, Ђорђе Милошевић из Србије и Михаило Ракита из БиХ.


Изложба ће бити отворена наредних 15 дана у Културном центру Требиње, а након тога сели се у Сарајево да би била организована у склопу фестивала „Сарајевска зима“.

Душка Ђајић