Otvorena izložba „Ništa lično” Miodraga Krkobabića

Samostalna izložba Miodraga Krkobabića „Ništa lično” otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra.

Publici je predstavljen ciklus medijski raznolikih Krkobabićevih radova nastalih od 2000. godine. Riječ je o više ambijentalnih postavki koje se sastoje od foto, audio i video instalacija u međusobnoj interakciji. 

Svi zajedno, prema riječima autora, ispituju položaj pojedinca u savremenom društvu i formiranja ličnog identiteta koji nikada nije predodređen i trajan, već je predmet kontinuiranih promjena.

Osnovna teza, izrečena u naslovu izložbe, a vizuelno iskazana u radovima, govori o procesu kreiranja individualnosti kao dijaloga sa samim sobom, sa okolinom, sa društvom.

„Kao što ovde možete videti, postoje različiti radovi u različitim medijima gde se tretira ta institucionalizacija identiteta i nasilni pokušaj od strane društva i zajednice da pojedincu prikači jedan identitet. On zapravo ne postoji kao takav, postoji samo u vidu slojeva naše ličnosti koje se ostvaruju u komunikaciji sa drugim ljudima. Bez te komunikacije – mi nismo ništa”, istakao je autor Krkobabić.

U ime Kulturnog centra Trebinje, publici se obratila Tanja Sekulović koja je navela da su ostvareni rezultati i autentičnost vizuelnog stvaralaštva preporuka da ovaj veliki autor svoje radove predstavi našem gradu:

„Izložba direktno upućuje na interesantnu tehniku, simbole i neobične sopstvene motive ljudskog tijela. Ono što je specifično kod ovog autora jeste to što upravo prisustvo živog modela na odabranim radovima, na osnovu kojeg nastaje fotografija, daje emociji da postane vidljiva iz različitih perspektiva”.

Izložbu je svečano otvorio Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

Izložba „Ništa lično” selektovana je kao dio programa nastalog na osnovu raspisanog konkursa za izlagačku 2023. godinu u Kulturnom centru.

Postavka će biti dostupna trebinjskoj publici do 16. avgusta.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković