Otvorena izložba multimedijalne umjetnice Koštane Banović

Multimedijalna izložba „Među kućama i kosmosom“ akademske slikarke Koštane Banović otvorena je večaras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Koštana Banović je rođena u Sarajevu, a već dugi niz godina živi i radi u Holandiji. Iako po vokaciji slikarka, podjednako uspješno se bavi i performansom, videom i filmom. Interesovali su je, kako navodi, rituali i obredi, tako da se približila antropologiji i etnologiji. Iz tog razloga krenula je u potragu za zemljama u kojima rituali još uvijek žive. Ovo je njena prva samostalna izložba u Bosni i Hercegovini.

„Zapadna Evropa je jako siromašna ritualima i bilo kakvim obredima. Došla sam do Afrike, odatle sam počela da pratim kulture i religije određenih grupa koje su za vrijeme kolonijalizma kao robovi odvedeni u novi svijet, u Ameriku. Posle toga sam otišla u Brazil, pa na Karibe i dosta vremena je prošlo da sam bila daleko od svoje zemlje. Nakon svega, došlo je do toga da treba nekako da zatvorim krug i opet se vratim u svoju zemlju. Kad sam vidjela konkurs za izlaganje u Kulturnom centru Trebinje, rodila se želja da izlažem u BiH“, navela je Koštana Banović.

Trebinjskoj publici predstavlja se crtežima iz raznih perioda svog stvaranja, koji su rađeni olovkom i perforacijom iglom i voskom. Pored crteža, publika je u prilici i da pogleda njenu dvokanalnu instalaciju „Sadržavanje Svetog“, dugometražni senzorni etnografsko-esejski film „Među kućama i kosmosom“ te objekte kojima pravi trodimenzionalne crteže.

„Dvokanalna instalacija nastala je u Brazilu, a film sam napravila 2017. od kolekcije video-materijala koji sam skupljala u sedam različitih zemalja, na raznim kontinentima. On živi i mijenja se jer uvijek nešto dodajem ili oduzimam. Neke od ovih objekata sam napravila, neke našla, neke sam dobila, a neki su ostaci obreda iz raznih mjesta u kojima sam bila. Svi oni nešto znače i svaki ima neku svoju priču. Sa tim objektima pravim veliki crtež“, dodala je Banović.

Multimedijalnu izložbu „Među kućama i kosmosom“ posjetioci Kulturnog centra Trebinje mogu pogledati narednih petnaest dana.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković