OTVORENA IZLOŽBA IKONA „AGIOS“ PETRE KOSNIĆ

Petra Kosnić, likovni umjetnik, ikonopisac i teolog iz Beograda, predstavila se publici Kulturnog centra Trebinje svojom izložbom ikona nazvanom „Agios“.

Petra Kosnić ima višegodišnje iskustvo u ikonopisanju i njeguje vizantijski stil slikajući ikone bojama od prirodnih pigmenata. Na izložbi u Kulturnom centru predstavljena je 21 ikona nastala u protekle dvije i po godine. Rađene su, objašnjava autorka, jajčanom emulzijom na drvetu sa pozadinom u zlatu ili akrilnom vezu.

Njene ikone krase brojne manastire, crkve i domove vjernika, a sakupila ih je kako bi i trebinjskoj publici predstavila svoje radove.

„Nakon Ulcinja, Bara, Budve, Tivta, Kotora, Nikšića i Beograda, na moje veliko zadovoljstvo konačno izlažem u najlepšem Trebinju. Izložbe su u svim gradovima bile veoma posećene i vidim da se narod raduje izložbi ikone, koja je retkost. Izložba nije prodajnog karaktera i mislim da je ovo jedinstvena prilika da je i publika iz Trebinja vidi jer su ikone prikupljene iz manastira i crkava po blagoslovu. Drago mi je da vizantijska umetnost ponovo sija u punom sjaju“, navela je Petra Kosnić.

Izložbu je svečano otvorila Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje.

Izložba ikona „Agios“ Petre Kosnić, koju je organizovao Kulturni centar Trebinje, biće otvorena do polovine oktobra.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković