Otvorena izložba „Flešbekovi“

U okviru “Superexposure 03”, večeras je u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba fotografija„Flešbekovi“ Belgrade Raw kolektiva.

Foto-kolektiv „Belgrade Raw“ od 2009. godine neumorno bilježi nebrušenu stvarnost Beograda, stvarajući dragocjenu arhivu. Njihovi objektivi su svjedoci svakodnevice života u srpskoj prestonici.

Grafički dizanjer Mane Radmanović kaže da fotografski kolektiv Belgrade Raw (Sirovi Beograd) čini 11 fotografa koji kroz uličnu fotografiju predstavljaju Beograd onakav kakav jeste. Izložba “Flešbekovi”, kojom se predstavljaju trebinjskoj publici, predstavlja kompilaciju dijelova ranijih  izložbi.

 „’Flešbekovi’ su miks dve izložbe koje smo već radili – jednu u Beču prošle godine, drugu u Kulturnom centru Požega pre četiri-pet godina, a dodali smo i neke nove radove. Na našim fotografijama može da se vidi da su to pukotine u Beogradu, odnosno nefunkcionalnosti jedne metropole. Mi samo pokazujemo Beograd onakav kakav jeste, niti ga ulepšavamo, niti poružnjujemo, i volimo ga baš takvog kakav jeste”, naveo je Radmanović.

Nemanja Knežević, član Belgrade Raw kolektiva i jedan od njegovih osnivača, dodaje da je je ovaj kolektiv nastao, prije svega, iz potrebe da popune jedan vizuelni prostor koji nije postojao:

 „S obzirom na to da se svi naši gradovi u Srbiji predstavljaju u najlepšem svetlu, kao nešto što je romantizovana verzija jednog grada, mi smo hteli da pokažemo nešto što je svakodnevno. U ovih 14 godina, koliko postojimo, dosta se promenilo naše delovanje. Od jednog, pre svega izlagačkog, prešli smo više na rad kroz radionice, edukaciju i proširili smo svoje bavljenje slikom dalje od fotografije”.

Direktor Kulturnog centra Trebinje Miljan Vuković istakao je da je ove godine uvedena jedna novina, da predavači kroz izložbu prezentuju polaznicima kampusa sve ono što su oni radili, kao i način na koji oni vide upotrebu fotografije u sopstvenom radu:

„Mislim da je to jedna vrsta nadogradnje u odnosu na teoretska predavanja ili na praksu koju smo imali prethodnih godina na kampusu. Putem ovih izložbi otvara se nova perspektiva i za polaznike, ali i za predavače koji mogu da interaktivno postave izložbu i tako otvore jednu vrstu novog dijaloga sa polaznicima”, rekao je Vuković.

Treći Kampus za fotografiju i savremenu umjetnost “Superexposure 03” organizovao je Kulturni centar Trebinje uz podršku Ministarstva za prosvjetu i kulturu Republike Srpske, Grada Trebinja i Austrijskog kulturnog foruma.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković