Отворен пети годишњи симпосион “Теологија у јавној сфери”(видео)

Данас је у позоришној сали Културног центра у Требињу отворен пети по реду симпосион “Теологија у јавној сфери”.

Овај, по својим садржајима изузетно важан догађај организовао је Центар за философију и теологију Епархије Захумско Херцеговачке и Приморске.Поздрављајући све присутне градоначелник Требиња господин Лука Петровић цитирао је великог Дучића рјечима да је овај град “књиге и науке увјек жедан био“.

Симпосион “Теологија у јавној сфери” је по ријечима градоначелника Петровића постао прворазредни културни догађај који се с нестрпљењем ишчекује.Овај научно културни дијалог је потребан не само Требињу и Херцеговини већ цијелом региону,истакао је Петровић.

У име дирекције вјера владе Републике Српске овај скуп поздравио је Драган Давидовић истичући значај скупа.

Владан Перишић, предсједник Центра за философију и теологију,је као основну идеју овога симпосиона подвукао неопходни дијалог Цркве са свим релевантним институцијама јавног живота.

Владика Захумско-Херцеговачки и Приморски Григорије који је уједно и оснивач овога симпосиона је поздрављајући велики број уважених гостију међу којима су представници Римокатуличке,Исламске и Јеврејске заједнице  истакао важност интеркултуралног дијалога.

“Морамо бити спремни и отворени за дијалог и разговор попут овога. Једном рјечју морамо бити непоколебљиви и истрајни у својој намјери.Мир не смије бити само празна фраза на нашим уснама већ треба и мора да пулсира сваким дјелићем нашег бића”,истакао је између осталог Владика Григорије.

У наставку симпосиона на програму је панел-дискусија на тему “Умјетност и канон:између аутентичног ропства и (не)аутентичне слободе у којој учествују доц.др. Тодор Митровић, проф.др.Милета Продановић и академик Миливоје Унковић.