Otvoren peti godišnji simposion “Teologija u javnoj sferi”(video)

Danas je u pozorišnoj sali Kulturnog centra u Trebinju otvoren peti po redu simposion “Teologija u javnoj sferi”.

Ovaj, po svojim sadržajima izuzetno važan događaj organizovao je Centar za filosofiju i teologiju Eparhije Zahumsko Hercegovačke i Primorske.Pozdravljajući sve prisutne gradonačelnik Trebinja gospodin Luka Petrović citirao je velikog Dučića rječima da je ovaj grad “knjige i nauke uvjek žedan bio“.

Simposion “Teologija u javnoj sferi” je po riječima gradonačelnika Petrovića postao prvorazredni kulturni događaj koji se s nestrpljenjem iščekuje.Ovaj naučno kulturni dijalog je potreban ne samo Trebinju i Hercegovini već cijelom regionu,istakao je Petrović.

U ime direkcije vjera vlade Republike Srpske ovaj skup pozdravio je Dragan Davidović ističući značaj skupa.

Vladan Perišić, predsjednik Centra za filosofiju i teologiju,je kao osnovnu ideju ovoga simposiona podvukao neophodni dijalog Crkve sa svim relevantnim institucijama javnog života.

Vladika Zahumsko-Hercegovački i Primorski Grigorije koji je ujedno i osnivač ovoga simposiona je pozdravljajući veliki broj uvaženih gostiju među kojima su predstavnici Rimokatuličke,Islamske i Jevrejske zajednice  istakao važnost interkulturalnog dijaloga.

“Moramo biti spremni i otvoreni za dijalog i razgovor poput ovoga. Jednom rječju moramo biti nepokolebljivi i istrajni u svojoj namjeri.Mir ne smije biti samo prazna fraza na našim usnama već treba i mora da pulsira svakim djelićem našeg bića”,istakao je između ostalog Vladika Grigorije.

U nastavku simposiona na programu je panel-diskusija na temu “Umjetnost i kanon:između autentičnog ropstva i (ne)autentične slobode u kojoj učestvuju doc.dr. Todor Mitrović, prof.dr.Mileta Prodanović i akademik Milivoje Unković.