Завршена прва панел дискусијса

Прва панел дискусија, од четири колико ће их бити на петом по реду симпосиону Теологија у јавној сфери избором теме “Умјетност и канон: између аутентичног ропства и (не)аутентичне слободе” заинтригирала је велики број наших суграђана који су је помно пратили и у њој учествовали постављањем веома интересантних питања.

 
“Први разговор овога драгоценога скупа се кретао у домену односа савременог човека, савремене уметности и онога што се сматра црквеном уметношћу. Сви смо свесни тога да постоји велика разлика, да се тај канон који је поменут врло често користи као алиби за једну врсту продукције која подразумева бескрајно копирање постојећег узора. Тешко је очекивати да овакав разговор може имати и дефинитивни закључак, али сматрам да је постигнута једна врста мало већег духовног ангажмана и повећан степен разумевања и онога што се зове савремена и онога што се зове црквена уметност. Да би се људи разумели потребно је да свако начини један корак”, рекао је између осталог проф. др Милета Продановић са Факултета ликовних уметности, Универзитета у Београду.
 
Истичући важност слике и визуелних медија, доц. др Тодор Митровић са Академије СПЦ за уметност и консервацију из Београда је рекао: “Сви визуелни медији су напросто атомска бомба, зато што је савремени човек визуелно биће и нашом перцепцијом доминира чуло вида. Византинци су јако добро знали и разумели каква је моћ слике и нису случајно ратовали због слика, дакле, слику не можемо третирати олако, то значи држати атомску бомбу у руци и играти се с њом. Немогуће је живети у кожи средњевековног човека, тако да је копирати средњевековну икону у данашњем контексту један наиван и крајње неодговоран гест, уколико нисмо свесни озбиљне разлике која постоји између нас и средњевековног човека. Морамо бити свесни фасцинантне, али некад  и застрашујуће моћи слике. Апеловао бих на богослове да озбиљно схвате визуелне уметности”.
 
 
https://www.youtube.com/watch?v=oja39_cPU-E&feature=youtu.be