Nova knjiga Ljubiše Anđelića

Trebinjski novinar i publicista Ljubiša Anđelić objavio je novu knjigu „U sjenci platana“. Napisana je u dva dijela, a sadrži 33 priče. Prvi dio čine kolumne koje su objavljivane u Glasu Trebinja a drugi dio neobjavljene kraće priče iz Ljubišinog života.
„Kao novinar imao sam prilike da razgovaram sa mnogim piscima, glumcima, uspješnim sportistima i to sam sve objedinio u ovoj knjizi“ ,kaže Anđelić.
Ovo je jedanaesta po redu knjiga koji je Ljubiša sa lakoćom napisao. Inspiraciju, energiju i najbolje izvore za priče pronalazi – u kafani.
„Provodio sam dosta vremena po kafanama i mogu reći da su to najbolji izvori informacija. Družio sam se sa Momom Kaporom kad je bio student slikarstva i skupa smo često bili u kafani. I sjećam se, posle nekog vremena, takođe dok smo sjedali na piću, pitali smo ga kako je uspio toliki broj knjiga da napiše, a on nam je rekao da je odgovor baš u kafanama“, kaže Ljubiša.
Na pitanje koja mu je omiljena priča, Anđelić je izdvojio „Natašu iz Ruskog cara“. U mjestu gdje je provodio svoje studentske dane sa mnogim istaknutim piscima upoznao je Natašu u koju se zaljubio, ali mu ljubav nije bila uzvraćena.
Kao studenti dolazili smo u ‘Ruski car’, kafić na početku Knez Mihailove. Gledao sam često jednu Natašu koja mi je prišla i upitala me zašto je tako gledam. Rekao sam joj da su nam se pogledi sami susreli i negdje pred zoru prošetali smo prema Kalemegdanu. Ona mi je priznala da sam joj drag i da ima puno povjerenje u mene, ali da ima vjerenika sa kojim će otići vjerna pred oltar“.
Ljubiša posebno ističe da je srećan što je za dizajn knjige bio zadužen njegov sin Srđan. Promociju nije planirao, ali nakon nagovora prijatelja ipak razmišlja.
„Vjerujem da će moji Trebinjci, a i drugi čitaoci, sa interesom prihvatiti napisano i u ovoj knjizi. Prepuštam im da kao i prethodnih godina izreknu svoj sud“, kaže Anđelić.
S.P.
Foto: Miljan Ratković