Premijera monodrame „Nadežda Petrović“: Priča o Nadeždi – čovjeku

Foto 4
TREBINJE | Pod pokroviteljstvom Grada, a u okviru obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, večeras će, na sceni Kulturnog centra,u 20.00 časova dramski umjetnik iz Beograda Biljana Đurović premijerno izvesti monodramu „Nadežda Petrović“.
„Htela sam da ispričam priču o čoveku, humanisti a ne umetniku Nadeždi Petrović, mada se umetnost u ovoj predstavi neminovno prožima. Želim da savremenom pozorišnom gledaocu približim nadličnu Nadeždu, veliku ženu i velikog umetnika koja je dobrovoljno otišla u smrt, kao bolničarka u valjevskoj bolnici, u strahotama Velikog rata. Ako je jedna takva žena mogla da pregazi Albaniju, da zanemari vlastitu porodicu i sagori u pegavom tifusu boreći se do poslednjeg daha da spasi život više srpskih vojnika, onda i mi možemo dati svoj maksimum. Naredne godine obilježiće se stogodišnica njene smrti i moja ideja je da misionarim o heroini Velikog rata, da što više mladih sazna o liku i djelu Nadežde Petrović, kad uzmu novčanicu od 200 dinara i vide njen lik, da znaju ko je ona bila. Jer, nije slučajno da je, osim kraljice Marije, Nadežda jedini ženski lik na našim novčanicama. Ogroman je njen značaj za naš narod i mi moramo da joj se dostojno odužimo”, kaže glumica, koja je i autor teksta.
Đurovićeva navodi da je dugo iščitavala literaturu i koristila brojne izvore, kako bi na sveobuhvatan način osvijetlila život Nadežde Petrović.
„Monodramu sam pripremala nekih osam meseci, puno literature sam pročitala. Kao autor teksta, koristila sam autentična Nadeždina pisma, odlomke iz romana „Boja i barut“ trebinjskog prozaiste i poetese Olgice Cice, te izbor iz poezije Rastka Petrovića, Nadeždinog brata, koji je takođe sa srpskom vojskom prešao Albaniju, te akademika Ljubomira Simovića. Kada smo zvali akademika da nam dozvoli da koristimo njegovu pesmu „Vaške“ u predstavi, jako se obradovao našom zamisli. Inače, cela autorska ekipa se zdušno pozabavila ovim delom. Čuveni kompozitor Svetislav Božić dao nam je božanstvenu pesmu „Kroz san moj tavni i bezbroj suza naših“, koja prati tok radnje, smeštene u poslednji dan Nadeždinog života, kada je obolela od pegavog tifusa u valjevskoj bolnici, i kada, i u takvom stanju, pokušava da spase još jedan ljudski život. Kostim je uradila Marina Vukasović Medenica, naš veliki kostimograf, a reditelj monodrame je Božidar Đurović, moj suprug. Ne volim da radim sa suprugom (smijeh) ali je ozbiljan zanatlija, praški đak, i znala sam da će predstava, vođena njegovom rukom, biti dovedena do perfekcije i da ćemo na dostojan način oživeti lik Nadežde Petrović“.

Foto 5Đurovićeva priznaje da monodrama nije najzahvalnija forma za jednog glumca, i da je igranje predstave o heroni poput Nadežde – dodatno opterećenje i odgovornost više. „U isto vreme, osećam radost jer smo vodili računa o svakom detalju, jer ne želimo da padne senka na ime ovog velikog čoveka-žene, takvi ljudi nam u današnje vrijeme naročito nedostaju. Dodatno nas raduje što premijeru imamo upravo u Trebinju, u gradu sa dobrom i pozitivnom energijom i divnim ljudima, kome se uvek rado vraćam i u kome se dobro osećam.“ Monodrama „Nadežda Petrović“ fragmentarno je igrana na ovogodišnjem Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, uz odličan prijem kod publike, beogradska premijera je planirana u novembru, a 4.decembra biće izvedena i na prestižnom festivalu „Zlatni vitez“ u Moskvi. „Veoma me raduje što ćemo igrati u Moskvi, na festivalu pod pokroviteljstvom predsjednika Vladimira Putina i moskovskog patrijarha Kirila, a čiji su osnivači veliki ruski glumci i reditelji Nikita Mihalkov i Nikolaj Burljajev. Dan srpske drame, tog 4.decembra, braniće naša „Nadežda Petrović“ i predstava „Solunci govore“ Akademije umetnosti Beograd i banjalučke Akademije umjetnosti, a tematika je ista – Veliki rat”, kaže Đurovićeva, dodajući da joj je velika želja da se 3.aprila naredne godine, na stogodišnjicu smrti Nadežde Petrović, monodrama izvede u Valjevu, u mjestu smrti velikog slikara i humaniste.

(fragmenti iz razgovora sa Biljanom Đurović u programu Radio Trebinja, koji u cjelosti možete pratiti od 16 časova)

V.M.