TREBINJE │ U Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba plakata – mladih bh. grafičara i dizajerna na temu „Slavimo olimpizam“, pristiglih na konkurs Olimpijskog komiteta BiH, koji je prošle godine raspisan povodom tridesete godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.
Prema riječima Bojana Zec Filipovića, inicijatora projekta, izložbi je predstavila izbor 30 najboljih radova studenata grafike i dizajna sa desetak visokoškolskih ustanova BiH, od ukupno sto pristiglih na konkurs, a sve sa ciljem „promocije olimpijskih vrijednosti i oživljavanja duha olimpizma“.
oljaca

Prvonagrađeni rad – autora Lazara Oljače, tada studenta ALU Trebinje

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović rekao je da je izložba, kao podsjećanje na Zimske olimpijske igre u Sarajevu, simbolički značajna jer je „taj događaj bio znak kulminacije uspona društva“, zbog čega podstaknuta kreativnost na tu temu mladih iz svih krajeva zemlje „može biti priča o novom početku i zamahu“ nakon tragičnih dešavanja u BiH.

On je napomenuo da je večerašnja izložba prva u predstojećem nizu zajedničkih projekata Umjetničke galerije BiH iz Sarajeva, trebinjskog Kulturnog centra i Akademije likovnih umjetnosti u našem gradu, a na osnovu potpisanog sporazuma o saradnji između ovih ustanova.
R.S.olimpizam-1