Завршен фестивал: Видимо се догодине!

Tzatvaranje trebinje milm festivala 2015 (10)РЕБИЊЕ │ Трећи фестивал медитеранског и европског филма „Требиње 2015.“ вечерас је свечано затворио редитељ Срђан Кољевић, чије је остварење „Бранио сам Младу Босну“ приказано посљедње вечери, у оквиру фестивалског програма – нови српски филм.

„Са надом да ће овај фестивал да опстане и да расте из године у годину, привремено га затварам“, рекао је Кољевић.

Према ријечима Пеђе Милојевића, умјетничког директора фестивала, овогодишња манифестација је наставила успјешно корачање ка зацртаном плану – да постане такмичарски, наглашавајући да ће фестивал остати досљедан својој концепцији – са тежиштем на домаћој и евромедитеранској кинематографији.

„Драги Требињци, показали сте се као добри домаћини, као људи који воле филм и широког срца дочекују филмске ствараоце који су се потрудили да вам покажу оно што је најквалитетније – проговоре о неким темама које ми заборављамо“, рекао је Милојевић, уручујући Срђану Кољевићу поклон – мајицу са ликом Гаврила Принципа.

Присутној публици поклонио се и продуцент Зоран Јанковић.

„Требињски фестивал треба да се ослони на домаће филмове и продукцију, јер су, гледајући фестивал у Херцег Новом, управо та остварења била најгледанија од стране публике“, поручио је Јанковић дирекцији фестивала.

У протеклих седам дана на фестивалу је приказано 15 филмова, а са публиком су се дружили значајни филмски аутори региона – Савина Гершак, Петар Божовић, Радош Бајић, Жељко Касап, Ненад Окановић, Срђан Кољевић, Зоран Јанковић, Јасмила Жбанић, Милан Шпичек…

Овај фестивал, кажу организатори, не би доживио своје треће издање да није било покровитељства три значајне институције – Министарства просвјете и културе Републике Српске, Града Требиња и Управе за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије.

Организатори фестивала су били Танграм центар из Београда, Алпе-адриа културна мрежа из Беча и ЈУ Културни центар из Требиња.
Радио Требиње