Tzatvaranje trebinje milm festivala 2015 (10)REBINJE │ Treći festival mediteranskog i evropskog filma „Trebinje 2015.“ večeras je svečano zatvorio reditelj Srđan Koljević, čije je ostvarenje „Branio sam Mladu Bosnu“ prikazano posljednje večeri, u okviru festivalskog programa – novi srpski film.

„Sa nadom da će ovaj festival da opstane i da raste iz godine u godinu, privremeno ga zatvaram“, rekao je Koljević.

Prema riječima Peđe Milojevića, umjetničkog direktora festivala, ovogodišnja manifestacija je nastavila uspješno koračanje ka zacrtanom planu – da postane takmičarski, naglašavajući da će festival ostati dosljedan svojoj koncepciji – sa težištem na domaćoj i evromediteranskoj kinematografiji.

„Dragi Trebinjci, pokazali ste se kao dobri domaćini, kao ljudi koji vole film i širokog srca dočekuju filmske stvaraoce koji su se potrudili da vam pokažu ono što je najkvalitetnije – progovore o nekim temama koje mi zaboravljamo“, rekao je Milojević, uručujući Srđanu Koljeviću poklon – majicu sa likom Gavrila Principa.

Prisutnoj publici poklonio se i producent Zoran Janković.

„Trebinjski festival treba da se osloni na domaće filmove i produkciju, jer su, gledajući festival u Herceg Novom, upravo ta ostvarenja bila najgledanija od strane publike“, poručio je Janković direkciji festivala.

U proteklih sedam dana na festivalu je prikazano 15 filmova, a sa publikom su se družili značajni filmski autori regiona – Savina Geršak, Petar Božović, Radoš Bajić, Željko Kasap, Nenad Okanović, Srđan Koljević, Zoran Janković, Jasmila Žbanić, Milan Špiček…

Ovaj festival, kažu organizatori, ne bi doživio svoje treće izdanje da nije bilo pokroviteljstva tri značajne institucije – Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Grada Trebinja i Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Organizatori festivala su bili Tangram centar iz Beograda, Alpe-adria kulturna mreža iz Beča i JU Kulturni centar iz Trebinja.
Radio Trebinje