Манастир Заграђе, задужбина херцега Стефана Вукчића Kосаче, изграђен је у првој половини 15. вијека изнад саставака ријека Пиве и Таре, у средишту древне српске области Хума.

Црква манастира Заграђе посвећена је рођењу Светог Јована Kрститеља. Манастир се налази на отприлике пола пута од средњовјековног утврђеног града Сокола и Шћепан Поља – мјеста које се под топонимом Међурјечје први пут помиње још у извјештајима византијских хроничара из 10. вијека.

Kтитор манастира Херцег Стефан (1404-1466) био је унук познатог војводе Влатка Хранића Вуковића, који је као војсковођа на челу војске краља Твртка учествовао у Kосовском боју.

Ова црква је у архитектонском смислу, у основи израз надахнућа рашком школом градитељства која собом представља доказану успјешну комбинацију источне и западне црквене архитектуре, на њој је примјетан и континуитет тих стремљења, уклопљених на такав начин да буду у функцији православно-хришћанског богослужења.

Овђе треба напоменути изванредна статичка рјешења, која су омогућила да црква остане под својом куполом скоро 600 година, иако је оловни покривач са ње скинут одмах по доласку Турака, да би њиме била покривена тада новоизграђена Алаџа џамија у Фочи.

Латитуде: 43.345257 | Лонгитуде: 18.853551