Kulturni centar Trebinje predstavio projekat prekogranične saradnje u Crnoj Gori

Јуче је у Никшићу одржана презентација пројекта ” Живот на граници Босне и Херцеговине и Црне Горе – Старе стазе безвременог насљеђа и тредиције”, вриједног око 332 хиљаде евра који у оквиру IPA Програма прекограничне сарадње у БиХ и Црној Гори финансира Европска унија а чији носилац је Културни центар Требиње.

 
Представљајуљи јуче партнерима у Никшићу и Црној Гори овај важан пројекат господин Миљан Вуковић, координатор пројекта је као важан циљ истакао потребу да се култура позиционира на другачији начин, да се не третира као потрошачка категорија већ као развојна компонента заједнице и региона.
 
 Када се смањују буџети прво “страда” култура, док је она у развијеним земљама стратешка грана друштва. Задатак овог пројекта је да се валоризују и обраде споменици и културно историјске локације, али и да се повежу људи и локалне заједнице, а њихова културна баштина представи као дио европске баштине”, истакао је Вуковић.
 
Пројектом који се реализује у Требињу, Билећи, Никшићу и Плужинама од стране експерата из БиХ и Црне Горе биће мапирано око четрдесетак локација културно – историјских споменика који нису адекватно валоризовани а који могу знатно обогатити туристичку понуду пограничног краја.
 
“Оно што је битно, урадиће се заједнички план за стандардизовано и одрживо управљање културно  историјским споменицима, локацијама и објектима идентификованим на пројектном подручју, а са општинама потписати споразум којим ће бити обавезне да по завршетку пројекта брину о том културно историјском благу”, рекао је Вуковић.
 
Да подсјетомо, пројекат “Живот на граници Босне и Херцеговине и Црне Горе . – Старе стазе безвременог насљеђа и традиције” трајаће 16 мјесеци а реализоваће га ЈУ Културни центар Требиње и партнери из БиХ  Град Требиње, Удружење грађана “Центар за развој Херцеговине” и “Home”, док су партнери из Црне Горе ЈУ “Центар за развој Плужине”, “Удружење издавача и књижара Црне Горе” и НВО “Женска акција”.