Kulturni centar Trebinje predstavio projekat prekogranične saradnje u Crnoj Gori

Juče je u Nikšiću održana prezentacija projekta ” Život na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore – Stare staze bezvremenog nasljeđa i tredicije”, vrijednog oko 332 hiljade evra koji u okviru IPA Programa prekogranične saradnje u BiH i Crnoj Gori finansira Evropska unija a čiji nosilac je Kulturni centar Trebinje.

 
Predstavljajulji juče partnerima u Nikšiću i Crnoj Gori ovaj važan projekat gospodin Miljan Vuković, koordinator projekta je kao važan cilj istakao potrebu da se kultura pozicionira na drugačiji način, da se ne tretira kao potrošačka kategorija već kao razvojna komponenta zajednice i regiona.
 
 Kada se smanjuju budžeti prvo “strada” kultura, dok je ona u razvijenim zemljama strateška grana društva. Zadatak ovog projekta je da se valorizuju i obrade spomenici i kulturno istorijske lokacije, ali i da se povežu ljudi i lokalne zajednice, a njihova kulturna baština predstavi kao dio evropske baštine”, istakao je Vuković.
 
Projektom koji se realizuje u Trebinju, Bileći, Nikšiću i Plužinama od strane eksperata iz BiH i Crne Gore biće mapirano oko četrdesetak lokacija kulturno – istorijskih spomenika koji nisu adekvatno valorizovani a koji mogu znatno obogatiti turističku ponudu pograničnog kraja.
 
“Ono što je bitno, uradiće se zajednički plan za standardizovano i održivo upravljanje kulturno  istorijskim spomenicima, lokacijama i objektima identifikovanim na projektnom području, a sa opštinama potpisati sporazum kojim će biti obavezne da po završetku projekta brinu o tom kulturno istorijskom blagu”, rekao je Vuković.
 
Da podsjetomo, projekat “Život na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore . – Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije” trajaće 16 mjeseci a realizovaće ga JU Kulturni centar Trebinje i partneri iz BiH  Grad Trebinje, Udruženje građana “Centar za razvoj Hercegovine” i “Home”, dok su partneri iz Crne Gore JU “Centar za razvoj Plužine”, “Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore” i NVO “Ženska akcija”.