КУЋА ИВА АНДРИЋА У ХЕРЦЕГ НОВОМ ОТВОРЕНА ЗА ЈАВНОСТ

Програмом “Андрићеве херцегновске стазе”, данас ће послије вишегодишње паузе бити отворена за јавност кућа славног писца Ива Андрића на Топлој у Херцег новом.

На мапи градова који су били важни у Андрићевом животу Херцег Нови има посебно мјесто јер је то једини град у коме је заједно са супругом Милицом Бабић саградио дом, непосредно након добијања Нобелове награде за књижевност 1961. године.

Андрић је “кућу за одмор”, како је он звао напустио 1968. године послије смрти супруге Милице и више се никада у њу није вратио.Након Андрићевог одласка кућа је претворена у вртић. Осамдесетих година је у њој било смјештено Удружење књижевника Херцег Новог, а када је ово удружење угашено кућа је дата у закуп, упркос бројним критикама и апелима културне јавности у њој се једно вријеме налазио ресторан.

“Ништа не бива пре него што треба да буде”, писао је Андрић.

За данас је предвиђено потписивање споразума о сарадњи у области културе и образовања између општина Херцег Нови и Вишеград. Споразум ће полазећи од традиционално пријатељских односа два, у Андрићевом животу важна града потписати предсједник општине Херцег Нови, Стеван Катић и начелник општине Вишеград, Младен Ђурђевић.

Данашњи, за његовање културе сјеђања важан догађај прати и богат културно – умјетнички програм. Данас ће бити отворена изложба “Иво Андрић -писац и /или дипломата”, др Татјане Корићанац, а првак Народног позоришта у Београду Игор Ђорћевић наступиће у представи “Андрићеве херцегносвке стазе”. За сутра је предвиђена промоција књиге “Андрић у Херцег Новом” проф. др Владимира Рогановића.

Комплетно уређење куће Ива Андрића на Топлој биће завршено 2020 године.