KUĆA IVA ANDRIĆA U HERCEG NOVOM OTVORENA ZA JAVNOST

Programom “Andrićeve hercegnovske staze”, danas će poslije višegodišnje pauze biti otvorena za javnost kuća slavnog pisca Iva Andrića na Toploj u Herceg novom.

Na mapi gradova koji su bili važni u Andrićevom životu Herceg Novi ima posebno mjesto jer je to jedini grad u kome je zajedno sa suprugom Milicom Babić sagradio dom, neposredno nakon dobijanja Nobelove nagrade za književnost 1961. godine.

Andrić je “kuću za odmor”, kako je on zvao napustio 1968. godine poslije smrti supruge Milice i više se nikada u nju nije vratio.Nakon Andrićevog odlaska kuća je pretvorena u vrtić. Osamdesetih godina je u njoj bilo smješteno Udruženje književnika Herceg Novog, a kada je ovo udruženje ugašeno kuća je data u zakup, uprkos brojnim kritikama i apelima kulturne javnosti u njoj se jedno vrijeme nalazio restoran.

“Ništa ne biva pre nego što treba da bude”, pisao je Andrić.

Za danas je predviđeno potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja između opština Herceg Novi i Višegrad. Sporazum će polazeći od tradicionalno prijateljskih odnosa dva, u Andrićevom životu važna grada potpisati predsjednik opštine Herceg Novi, Stevan Katić i načelnik opštine Višegrad, Mladen Đurđević.

Današnji, za njegovanje kulture sjeđanja važan događaj prati i bogat kulturno – umjetnički program. Danas će biti otvorena izložba “Ivo Andrić -pisac i /ili diplomata”, dr Tatjane Korićanac, a prvak Narodnog pozorišta u Beogradu Igor Đorćević nastupiće u predstavi “Andrićeve hercegnosvke staze”. Za sutra je predviđena promocija knjige “Andrić u Herceg Novom” prof. dr Vladimira Roganovića.

Kompletno uređenje kuće Iva Andrića na Toploj biće završeno 2020 godine.