ETNOGRAFSKI MUZEJ BEOGRAD – IZLOŽBA: NEMATERIJALNO KULTURNO NASLJEĐE SRBIJE

U Etnografskom muzeju u Beoradu prije dva dana je otvorena izložba “Nematerijalno nasljeđe Srbije”, autora Danijela Filipovića.

Na izložbi su kroz fotografije, video materijale i muzejske predmete predstavljeni elementi upisani u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srbije, kojih u ovom trenutku ima 37.

Kao vrijednu kulturnu kategoriju UNESKO je u svoju Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva uvrstio porodičnu slavu (upisanu 2014. godine kao prvi element iz Republike Srbije) i kolo, tradicionalnu narodnu igru, upisanu decembra 2017. godine.

Da podsjetimo, Centar za nematerijalno kulturno nasljeđe Srbije, otvoren je u Etnografskom muzeju u Beogradu 20. juna 2012. godine. Polazna aktivnost centra je UNESKO -va Konvencija o očuvanju kulturnog nasljeđa usvojena 2003. godine.

Vođenje i čuvanje Nacionalnog registra nematerijalnog kulturnog nasljeđa kao i cjelokupne dokumentacije o nematerijalnom kulturnom nasljeđu u elektronskom, papirnom, video i audio obliku jedna je od najvažnijih aktivnosti Centra za nematerijalno kulturno nasljeđe Srbije.