Knjiga „Morački jasnovidac” Perice Đakovića promovisana u Kulturnom centru

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje večeras je održana promocija knjige „Morački jasnovidac” (Intervjui sa blaženopočivšim mitropollitom Amfilohijem Radovićem) autora Perice Đakovića, dugogodišnjeg novinara iz Herceg Novog.

Autor Đaković je istakao da je ovo djelo nastalo povodom četrdeset godina njegovog rada u novinarstvu. Prvobitni naslov knjige, prema riječima Đakovića, trebalo je da bude „Bez Boga ni preko praga”. Budući da takav naslov već postoji, noć pred štampanje odlučio se za citat „Morački jasnovidac”, kako je akademik nazvao mitropolita u intervjuu 2019. godine. Knjiga je autentična jer su originalni intervjui iz video-materijala prevođeni u pisanu riječ.

„Imali smo preko hiljadu strana materijala. Više od šest mjeseci gospodin Žutković, koji je jedan od glavnih krivaca što se knjiga pojavila, radio je na prebacivanju audio i video zapisa u pisanu formu. Nismo imali nekog ko će autorizovati tekst i onda sam rekao da to bude autentično, kako je i zapisano video-trakom”, istakao je Đaković.

Dodaje da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio ličnost širokog srca, gromada koja je obilježila vijek u kom je živeo, a o njemu i njegovim djelima tek će se čuti i izučavati.

Objavljivanje zbirke intervjua sa mitropolitom Đaković doživljava kao krunu svog novinarskog stvaralaštva dugog četiri decenije, a najavio je i izdanje druge knjige „Hristos se rodi“, zbirku božićnih intervjua sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem.

Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Darko Antović i novinar Zdravko Šakotić.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković