Održana promocija knjige „1001 rok biser – lude, smiješne i bizarne priče“ Josipa Dujmovića

U galeriji Kulturnog centra večeras je predstavljena knjiga „1001 rok biser – lude, smiješne i bizarne priče“ Josipa Dujmovića, novinara, publiciste i pisca iz Zenice.

Knjiga predstavlja kolekciju istinitih priča, relevantnih podataka i legendi iz istorije rok muzike. Kroz 19 poglavlja na više od 330 stranica, kratke priče donose najzanimljivije i najvažnije anegdote, skandale, senzacije, rekorde, zgode i nezgode i izjave velikih zvijezda svjetske i domaće rok muzike.

Josip Dujmović kaže da je riječ o jednoj zabavnoj, neobaveznoj, opuštajućoj i jedinstvenoj knjizi za koju je godinama prikupljao materijal:

„Jedan vrlo šarolik dijapazon tema je u ovoj knjizi. Dok sam radio kao radijski novinar, kad god bih naletio na neku sitnicu, neku pričicu, stavio bih to u poseban folder koji sam zvao ‘blesave stvari’. Posle pet-šest godina ja vidim da tu ima već 300-400 priča i odlučio sam da to bude objavljeno kao knjiga. Dogovor je vrlo brzo postignut sa ‘Rokmarkom’, muzičkom knjižarom iz Zagreba, ali njihova ‘zamjerka’ je bila da je malo naša eks-Ju scena zapostavljena. Sa tim domaćim je malo teže išlo, teško je bilo doći do toga, pa sam morao onda lično istraživati“.

Pored svih fascinantnih priča, knjiga sadrži i oko 30 originalnih karikatura u boji svjetskih i domaćih zvijezda, radove renomiranih jugoslovenskih umjetnika. Autor kaže da za ovakvu knjigu ne idu fotografije jer je ovo malo „pomaknuta knjiga“.
„Uz nju moraju ići i ‘pomaknuti likovi’ – karikature. Insistirao sam da to budu domaći autori jer naša javnost malo zna koliko fenomenalnih karikaturista ima na prostorima bivše Jugoslavije. To su ljudi na svjetskom nivou koji su sa ogromnim zadovoljstvom ustupili svoje karikature. Ova knjiga je, na neki način, i promocija tih sjajnih autora koji, nažalost, nisu toliko eksponirani“, dodao je autor Dujmović.

Razgovor sa Josipom Dujmovićem vodio je književnik Elis Bektaš.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković