Jači nego prije: Festival animiranog filma u oktobru

Међународни фестивал анимираног филма се враћа на велика врата и означиће крај октобра на најбољи могући начин у Бањалуци, али и у Требињу. Иако су прогнозирали да им гашење не гине, они су успјели да опстану и да се врате јачи него што су били.

– Фестивал ће се одржати од 24-28. октобра у Мултиплексу Палас, што организационо, квалитетом пројекција и комфором дворана диже фестивал на један значајно нови ниво у односу на претходне године. Новина је и да се фестивал се ове године одржава паралелно у Бањалуци и Требињу, које нам је у најтежим тренуцима понудило сваку могућу помоћ да би фестивал опстао, и за то смо им неизмјено захвални – рекла је за СрпскаЦафе Маријана Горановић, извршни продуцент Међународног фестивала анимираног филма “Бањалука 2018”.

Много се у медијима писао о гашењу фестивала из финансијских разлога, а и многи су им управо тада окренули леђа. Ход “по ивици” није обесхрабрио екипу која стоји иза фестивала. Напротив, успјели су да консолидују снаге и да се уз помоћ пријатеља врате јачи него прије.

– Проблема око финансирања је увијек било и увијек ће их бити, нажалост, не само на овом фестивалу, али нисмо дозволили да нас то поколеба. Добили смо конкретну подршку са разних страна, што је омогућило да фестивал не само преживи, већ ове године организационо буде подигнут на један виши ниво. Решавамо проблем један по један, ојачавамо организациони тим, и за сада иде доста добро. Та тужна епизода из јануара када је фестивал био на корак до гашења, сада је иза нас. Опстали смо уз напоре фестивалског тима и наших бројних пријатеља и обожаваоца анимираног филма. Као што показује наш овогодишњи визуал, једанаеста рунда нам тек предстоји у октобру, али бићемо спремни – додала је наша саговорница.

Спремна ће бити и бањалучка и требињска публика.

– Пројекције у Требињу почињу у истом термину када и у Бањалуци тако да ће и гледаоци са југа Републике Српске моћи да уживају у врхунском пресјеку савремене свјетске анимације, готово као и наши суграђани – каже Горановићева.

У Требињу ће бити приказано пет блокова такмичарских програма и један специјални програм за отварање, а тачни термини свих програма ће бити објављени када буде готова званична селекција и финализован програм фестивала.

– Пријем филмова је у току, тако да званичне информације о броју учесника и гостима нећемо имати до краја августа док не буде готова званична селекција. Као и претходних година биће ту и познатих лица, која су са нама од почетка, али исто тако биће и неких свјетски познатих аутора, али нека то за сада остане мало изненађење – наглашава она.

Енергија коју ови људи улажу у фестивал је заиста невјероватна, посла је још увијек много, али нема одустајања. Евиденто је да се труде да буду што бољи, у условима у којима раде.

– Ипак публика је та која ће оцијенити наше напоре. Имамо вјерну публику, коју стварамо годинама, и то је наш највећи стимуланс у мисији ширења филмске анимације. Зато нас тако радује свако ново лице да заједно уживамо у овој величанственој умјетности – истакла је Горановићева.

Д. Башкот

преузето:Српска кафе