Jači nego prije: Festival animiranog filma u oktobru

Međunarodni festival animiranog filma se vraća na velika vrata i označiće kraj oktobra na najbolji mogući način u Banjaluci, ali i u Trebinju. Iako su prognozirali da im gašenje ne gine, oni su uspjeli da opstanu i da se vrate jači nego što su bili.

– Festival će se održati od 24-28. oktobra u Multipleksu Palas, što organizaciono, kvalitetom projekcija i komforom dvorana diže festival na jedan značajno novi nivo u odnosu na prethodne godine. Novina je i da se festival se ove godine održava paralelno u Banjaluci i Trebinju, koje nam je u najtežim trenucima ponudilo svaku moguću pomoć da bi festival opstao, i za to smo im neizmjeno zahvalni – rekla je za SrpskaCafe Marijana Goranović, izvršni producent Međunarodnog festivala animiranog filma “Banjaluka 2018”.

Mnogo se u medijima pisao o gašenju festivala iz finansijskih razloga, a i mnogi su im upravo tada okrenuli leđa. Hod “po ivici” nije obeshrabrio ekipu koja stoji iza festivala. Naprotiv, uspjeli su da konsoliduju snage i da se uz pomoć prijatelja vrate jači nego prije.

– Problema oko finansiranja je uvijek bilo i uvijek će ih biti, nažalost, ne samo na ovom festivalu, ali nismo dozvolili da nas to pokoleba. Dobili smo konkretnu podršku sa raznih strana, što je omogućilo da festival ne samo preživi, već ove godine organizaciono bude podignut na jedan viši nivo. Rešavamo problem jedan po jedan, ojačavamo organizacioni tim, i za sada ide dosta dobro. Ta tužna epizoda iz januara kada je festival bio na korak do gašenja, sada je iza nas. Opstali smo uz napore festivalskog tima i naših brojnih prijatelja i obožavaoca animiranog filma. Kao što pokazuje naš ovogodišnji vizual, jedanaesta runda nam tek predstoji u oktobru, ali bićemo spremni – dodala je naša sagovornica.

Spremna će biti i banjalučka i trebinjska publika.

– Projekcije u Trebinju počinju u istom terminu kada i u Banjaluci tako da će i gledaoci sa juga Republike Srpske moći da uživaju u vrhunskom presjeku savremene svjetske animacije, gotovo kao i naši sugrađani – kaže Goranovićeva.

U Trebinju će biti prikazano pet blokova takmičarskih programa i jedan specijalni program za otvaranje, a tačni termini svih programa će biti objavljeni kada bude gotova zvanična selekcija i finalizovan program festivala.

– Prijem filmova je u toku, tako da zvanične informacije o broju učesnika i gostima nećemo imati do kraja avgusta dok ne bude gotova zvanična selekcija. Kao i prethodnih godina biće tu i poznatih lica, koja su sa nama od početka, ali isto tako biće i nekih svjetski poznatih autora, ali neka to za sada ostane malo iznenađenje – naglašava ona.

Energija koju ovi ljudi ulažu u festival je zaista nevjerovatna, posla je još uvijek mnogo, ali nema odustajanja. Evidento je da se trude da budu što bolji, u uslovima u kojima rade.

– Ipak publika je ta koja će ocijeniti naše napore. Imamo vjernu publiku, koju stvaramo godinama, i to je naš najveći stimulans u misiji širenja filmske animacije. Zato nas tako raduje svako novo lice da zajedno uživamo u ovoj veličanstvenoj umjetnosti – istakla je Goranovićeva.

D. Baškot

preuzeto:Srpska kafe