ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „СЛУГЕ“  У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ

Вечерас је у нашем позоришту премијерно изведена представа „Слуге“ требињског Градског позоришта, рађена у продукцији Културног центра Требиње.

Представу „Слуге“  је, по драми „Слушкиње“ контроверзног француског писца Жана Женеа, адаптирао и режирао  Жељко Милошевић  који је улоге повјерио Весни Ђурић (слушкиња Соланж),  Дарку Куртовићу  (слуга Жан) и  Јефимији От  (газдарица).

Иако  написана 40-их година прошлог вијека, драма „Слушкиње“  је још увијек инртигантна и данас актуелна.

Овај комад је позоришна прича заснована на жудњи слуга да постану неко други и превазиђу окове сопствене егзистенције, идентитета и социјалног статуса који имају. На том путу, оне умјесто слободе и гламура, проналазе хладну празнину нарцизма и откривају неосјетљивост оних који имају све.

„Драма у нашој инсценацији исто тако обрађује шта је то данас зло, са чим је све повезано, колико човјек може у себи осјећати потребу за злом, колико, у одређеним околностима, тог зла може учинити и колико се може са тим злом идентификовати. Покушали смо направити паралелу између времена у ком је текст настао и данашњице“, изјавио је режисер овог позоришног комада  Жељко Милошевић.

Текст је, као врло захтјеван и слојевит, био велики изазов глумцима.

„Било је мало тешко и напорно, мало стиске с временом. Текст је поприлично сложен, има ту двоструких улога, али мислим да смо се успјели прилагодити“, рекао је глумац Дарко Куртовић. Он је дочарао лик слуге Жана, његове моралне и егзистенцијалне дилеме.

Глумица  Весна Ђурић  је бриљирала у улози Соланж. Вјешто је дочарала ову похлепну слушкињу спремну на све како би утолила глад за новцем.

„Радили смо озбиљно и предано јер је ова представа, мислим, досад најзахтјевнија и глумачки и жанровски у односу на све оно што смо раније радили. Другачија у сваком погледу“, истакла је Ђурићева.

Јефимија От  је, кроз свој однос према слугама, оживјела лик Газдарице, лабилне госпође жељне доброг мјеста у друштву и мишљења околине.

„Слуге“ проговарају о најмрачнијим нагонима које у нама провоцирају друштвене околности. Игра непрестаних трансформација показује игру свијета у којој апсолутне вриједности не могу да се остваре јер је све лажно и лицемјерно.

 

Позоришни комад  „Слуге“ требињског Градског позоришта селектован је за овогодишњи фестивал „Федра“  у Бугојну, а наступиће и на „Фестивалу фестивала“  у Требињу.

 

Душка Ђајић