PREMIJERA PREDSTAVE „SLUGE“  U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Večeras je u našem pozorištu premijerno izvedena predstava „Sluge“ trebinjskog Gradskog pozorišta, rađena u produkciji Kulturnog centra Trebinje.

Predstavu „Sluge“  je, po drami „Sluškinje“ kontroverznog francuskog pisca Žana Ženea, adaptirao i režirao  Željko Milošević  koji je uloge povjerio Vesni Đurić (sluškinja Solanž),  Darku Kurtoviću  (sluga Žan) i  Jefimiji Ot  (gazdarica).

Iako  napisana 40-ih godina prošlog vijeka, drama „Sluškinje“  je još uvijek inrtigantna i danas aktuelna.

Ovaj komad je pozorišna priča zasnovana na žudnji sluga da postanu neko drugi i prevaziđu okove sopstvene egzistencije, identiteta i socijalnog statusa koji imaju. Na tom putu, one umjesto slobode i glamura, pronalaze hladnu prazninu narcizma i otkrivaju neosjetljivost onih koji imaju sve.

„Drama u našoj inscenaciji isto tako obrađuje šta je to danas zlo, sa čim je sve povezano, koliko čovjek može u sebi osjećati potrebu za zlom, koliko, u određenim okolnostima, tog zla može učiniti i koliko se može sa tim zlom identifikovati. Pokušali smo napraviti paralelu između vremena u kom je tekst nastao i današnjice“, izjavio je režiser ovog pozorišnog komada  Željko Milošević.

Tekst je, kao vrlo zahtjevan i slojevit, bio veliki izazov glumcima.

„Bilo je malo teško i naporno, malo stiske s vremenom. Tekst je poprilično složen, ima tu dvostrukih uloga, ali mislim da smo se uspjeli prilagoditi“, rekao je glumac Darko Kurtović. On je dočarao lik sluge Žana, njegove moralne i egzistencijalne dileme.

Glumica  Vesna Đurić  je briljirala u ulozi Solanž. Vješto je dočarala ovu pohlepnu sluškinju spremnu na sve kako bi utolila glad za novcem.

„Radili smo ozbiljno i predano jer je ova predstava, mislim, dosad najzahtjevnija i glumački i žanrovski u odnosu na sve ono što smo ranije radili. Drugačija u svakom pogledu“, istakla je Đurićeva.

Jefimija Ot  je, kroz svoj odnos prema slugama, oživjela lik Gazdarice, labilne gospođe željne dobrog mjesta u društvu i mišljenja okoline.

„Sluge“ progovaraju o najmračnijim nagonima koje u nama provociraju društvene okolnosti. Igra neprestanih transformacija pokazuje igru svijeta u kojoj apsolutne vrijednosti ne mogu da se ostvare jer je sve lažno i licemjerno.

 

Pozorišni komad  „Sluge“ trebinjskog Gradskog pozorišta selektovan je za ovogodišnji festival „Fedra“  u Bugojnu, a nastupiće i na „Festivalu festivala“  u Trebinju.

 

Duška Đajić