Изложба „У сусрет Вуку“

ТРЕБИЊЕ │ У оквиру научно-политичког скупа „Говори српски – пиши ћирилицом“ данас је у Музеју Херцеговине отворена документарна изложба „У сусрет Вуку“, коју је  СПКД „Просвјета“ приредило поводом 200-годишњице штампања првих дјела Вука Караџића и 150 година од његове смрти.

Предсједник гатачког огранка СПКД „Просвјета“ Радомир Вучковић рекао је да изложба садржи фотографије, документа и пратеће текстове о Вуковом животу и раду на пољу културе, а подијељена је на седам тематских цјелина.

Креће од његовог рођења, породице и дана дјетињства, преко његових дипломатских и сусрета са бројним културним радницима тадашње Европе, рада на прикупљању народног стваралаштва, до свједочанстава оних који су говорили и писали о Вуку, што и данас, вијек и по послије Вука, једнако траје“, рекао је Вучковић.

Подсјетивши на богату историјску баштину Требиња и Херцеговине, директор требињског музеја Ивана Гријућ истакла је да управо ова установа чува један од два најстарија ћирилична натписа са споменика, због чега није случајно што је музеј домаћин изложбе посвећене реформатору српског језика и писма, а у оквиру научног скупа о заштити ћирилице.

„У нашем музеју се чува ћирилицом исписана надгробна плоча жупана Грда са краја 12 вијека, на којој се помиње и име Требиња, што потврђује да наш град од 12 вијека није мијењао своје име“, рекла је Грујићева.

Радио Требиње