IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ U PULI

U Srpskom kulturnom centru i Istri danas je predstavljena izložba fotografija Milene Dravić, heroine jugoslovenskog i srpskog filma.

Izložba “Milena”organizovana je u okviru pratećeg programa 65. Pulskog filmskog festivala, na kojem je Milena Dravić 1962. godine dobila Zlatnu arenu za ulogu u filmu “Prekobrojna” Branka Bauera.

Kustosi Maja Medić i Stefan Arsenijević za ovu izložbu izabrali su 70 fotografija koje predstavljaju samo dio Milenine fascinantne karijere koja traje preko 50 godina.

Milena je do sada snimila 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade.

Kao srednjoškolku, otkrio je češki režiser František Čap sa kojim je snimila svoj prvi film “Vrata ostaju otvorena ” 1959. godine.

U izuzetno bogatoj glumačkoj karijeri osvojila je brojna priznanja, među kojima izdvajamo nagrade: “Ćuran” za ulogu “Ptic i ptica” na festivalu “Dani komedije” u Jagodini, nagrada “Žanka Stokić” za cjelokupan umjetnički opus i doprinos, nagrada “Zlatna ruža” u Veneciji za film “Jutro”, nagrada “Zlatni David” za najbolju evropsku glumicu 1978. godine, za ulogu u češko – američkoj produkciji “Voda nešto nosi” čuvenog pisca Lajoša Zilahija u režiji oskarovaca Jana Kadara i Elmara Klosa, te nagrada u Kanu za ulogu u filmu “Specijalni tretman” Gorana Paskaljevića 1980. godine.

 

Svoj prvi film “Vrata ostaju otvorena”, Milena je snimila u Trebinju. 2014. godine u okviru drugog Festivala mediteranskog i evropskog filma Mileni Dravić je dodijeljena nagrada “Zlatni platan” koja joj je svečano uručena upravo u Kulturnom centru Trebinje.

Izložba “Milena” organizovana je u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, Jugoslovenskom kinotekom, Udruženjem dramkih umetnika Srbije, a pod pokroviteljstvom grada Pule.