ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА МИЛЕНЕ ДРАВИЋ У ПУЛИ

У Српском културном центру и Истри данас је представљена изложба фотографија Милене Дравић, хероине југословенског и српског филма.

Изложба “Милена”организована је у оквиру пратећег програма 65. Пулског филмског фестивала, на којем је Милена Дравић 1962. године добила Златну арену за улогу у филму “Прекобројна” Бранка Бауера.

Кустоси Маја Медић и Стефан Арсенијевић за ову изложбу изабрали су 70 фотографија које представљају само дио Миленине фасцинантне каријере која траје преко 50 година.

Милена је до сада снимила 90 филмова, а у више од 50 остварила је главне женске улоге и освојила бројне филмске награде.

Као средњошколку, открио је чешки режисер Франтишек Чап са којим је снимила свој први филм “Врата остају отворена ” 1959. године.

У изузетно богатој глумачкој каријери освојила је бројна признања, међу којима издвајамо награде: “Ћуран” за улогу “Птиц и птица” на фестивалу “Дани комедије” у Јагодини, награда “Жанка Стокић” за цјелокупан умјетнички опус и допринос, награда “Златна ружа” у Венецији за филм “Јутро”, награда “Златни Давид” за најбољу европску глумицу 1978. године, за улогу у чешко – америчкој продукцији “Вода нешто носи” чувеног писца Лајоша Зилахија у режији оскароваца Јана Кадара и Елмара Клоса, те награда у Кану за улогу у филму “Специјални третман” Горана Паскаљевића 1980. године.

 

Свој први филм “Врата остају отворена”, Милена је снимила у Требињу. 2014. године у оквиру другог Фестивала медитеранског и европског филма Милени Дравић је додијељена награда “Златни платан” која јој је свечано уручена управо у Културном центру Требиње.

Изложба “Милена” организована је у сарадњи са Културним центром Београда, Југословенском кинотеком, Удружењем драмких уметника Србије, а под покровитељством града Пуле.