AKADEMIJA POVODOM DANA TREBINJSKE BRIGADE

Интонирањем химне Републике Српске и минутом ћутања за све погинуле борце Требињске бригаде почела је прва академија поводом 13. јула дана Требињске бригаде коју је у Културном центру организовала Градска борачка организација Требиње.
 
Перо Мишељић, предсједник Борачке организације Града Требиња, рекао је да је кроз Требињску бригаду прошло преко 6.000 хиљада бораца, те да је у борбама своје животе дало 258 најбољих синова нашег народа.
Светозар Аћимовић, један од команданата Требињске бригаде, која је држала линију одбране од преко 80 километара, подсјетио је да је ова бригада формирана од 472 моторизоване бригаде ЈНА и детаљно описао њен ратни пут. Аћимовић је као посебно тежак период за Требињску бригаду навео период од маја до октобра 1992. године када је бригада водила много тешких битака  за одбрану нашег града која је скупо плаћена, 19 бораца је погинуло а 57 тешко рањено.
 
 
“Треба да се сјетимо свих оних који су дали своје животе да бисмо ми овдје слободно мислили, живјели и дјеловали, морамо памтити и чувати успомену на њих хер су поднијели велику жртву бранећи част своји дједова. Својим потомцима остављамо ову земљу, историју и језик као што су је наши преци оставили нама. Надам се да они свој идентитет неће морати да бране мецима. Надам се да ће из недаћа наћи неки безболнији излаз, ако га буде. У томе им морамо помоћи. Подвиг родитеља морају да сачувају они”, рекао је између осталог владика захумско – херцеговачки и приморски  Григорије у својој бесједи на вечерашњој академији.
Градоначелник Требиња , Лука Петровић је говорећи на академији нагласио да градска власт неће заборавити оне који су одбранили Требиње, као ни породице бораца који су за Требиње и Републику Српску живот дали. Он је рекао да неће заборавити ни породице бораца који су умрли послије рата којих је у нашем граду 164 и које нису збринуте.
 
“Ово је велики дан и сјећање на велику жртву, која је у темељима наше слободе.Ово је дан када почиње наша слобода која је крвљу плаћена. Наше сјећање ће њихову жртву учинити вјечном”, истакао је Петровић.
 
Полупразна позоришна сала Културног центра Требиње на овај за наш град велики и важан догађај не оставља лијеп утисак, а сви ми треба да се и забринемо и запитамо зашто је то тако!
У умјетничком дијелу академије учествовали су : хор Трибунија, ученици Гимназије Јован Дучић, гуслари            и Јефимија От, глумица Градског позоришта Требиње.
На дан бригаде сутра, 13. јула између 9: 30 и 10:00 часова заказано је окупљање бивших бораца у кругу некадшње касарне “Лука Вукаловић”, након чега ће у цркви Светог цара Лазара бити служен помен борцима јединице погинулим у Одбранбено – отаџбинском рату.
 
У 10: 30 је полагање цвијећа у спомен соби Требињске бригаде, након чега је планирано постројавање бораца, изношење ратних застава и дефиле ветерана улицама Требиња.
 
https://www.youtube.com/watch?v=Pu6VNxqFN3I&feature=youtu.be