ISTORIJA JEDNOG VREMENA – PROMOCIJA KNJIGE DOKTORA VUKAŠINA LUGONJE – TREBINJSKOJ BOLNICI ZA NEZABORAV

U okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto večeras je  na ljetnjoj sceni Kulturnog centra Trebinje održana promocija knjige “Istorija jednog vremena”, autora primarijusa doktora Vukašina Lugonje, osnivača Odjeljenja intezivne njege Opšte bolnice u Trebinju.

Prema riječima autora, ova knjiga je nastala da premosti vijekove i spoji čovjeka sa čovjekom.

Knjiga Vukašina Lugonje je jedinstven omaž svim ljearima koji su u proteklih pedeset i pet godina činili okosnicu opšte bolnice Trebinje.

“Doktor nema jače rodbine od pacijenta, ni većeg imanja od medicine. Inteligencijom i obrazovanjem dijeli nedaće u koje ga je poslalo vrijema, očvsnuvši mu karakter, ali ne skamenivši mu srce. Ne tuži se na svoje vrijema, to ne pomaže ništa. No, on je tu da ga učini boljim. Sjeme mora da padne na plodno tlo, i jedan dan je teško biti čovjek, a kamoli život cijeli, naglasio je Lugonja.

Šćepan Aleskić, novinar i pisac je govoreći o knjizi dr Lugonje između ostalog rekao:” Ovakve knjige, kako najčešće biva, najprije pobude nostalgično sjećanje na jedno prošlo vrijeme, na stasanje i rast ustanove o kojoj je riječ i ljude čiji je doprinos u svemu tome bio nemjerljiv. Vjerovatno zbog toga, čim se otvori knjiga, za oko najprije zapadnu fotografije. I najprije se one pregledaju. Podsjete prvenstveno na one zdravstvene pregaoce kojih više nema među nama, a koji su uzdali sebe u trebinjsko i hercegovačko zdravstvo. Trebinjska bolnica nas je odavno sve počela zaduživati, jer skoro da i nema istočnog Hercegovca koji u njoj nije tražio pomoć za sebe ili nekog svog bliskog. Zbog toga je odavno već bila i zaslužila da se napiše njena istorija, što je Lugonja pravilno primijetio i prihvatio se teškog i odgovornog poduhvata i na taj način svoj dug prema ovoj ustanovi i odužio”.

Osim autora i književnika Aleksića na predstavljanju knjige, u izdanju Udruženje Trebinjaca “Jovan Dučić” u  Beogradu govorio je i doktor Dragan Kovač.

Vukašin Lugonja je do sada objavio tri djela: “Lugonje iz Ivice kroz pjesmu i razgovor”, “U dobru smo posrnuli” i “Dveri duše”.

Promociju knjige “Istorija jednog vremena” organizovao je Grad Trebinje.