U KULTURNOM CENTRU TREBINJE OTVORENA IZLOŽBA „SAN O LETENJU“ I PREDSTAVLJENA KNJIGA „MALE BOGINJE“

U sklopu šeste Međunarodne umjetničke kolonije „Kolo“, u Kulturnom centru Trebinje večeras je otvorena izložba crteža „San o letenju“ akademskog slikara Slavice Mijović i predstavljena je knjiga „Male Boginje“ Sanje Domazet i Slavka Krunića.

Posjetioci su imali priliku da pogledaju tridesetak crteža iz likovnog opusa „San o letenju“, izvedenih tehnikom grafita, laviranog tuša i sepije.  Feniks, glavna tema Slavice Mijović, ima posebnu simboliku – vezanu za slobodu u najširem smislu te riječi, a ptica je simbol koji ova umjetnica obrađuje još od magistarskih studija.

„Bavim se crtežom, kao disciplinom koja je meni vrlo interesantna kao grafičaru. Zajednička nit koja povezuje sve radove je feniks – ciklično, ponovno rađanje i umiranje i sloboda svih živih bića. Meni su posebno interesantne te životinje, kao neka vrsta psihološkog autoportreta“, istakla je autor izložbe Slavica Mijović.

Izložba „San o letenju“ biće dostupna posjetiocima Kulturnog centra Trebinje do 24. juna.

Nakon otvaranja izložbe, uslijedila je promocija zbirke modernih bajki „Male boginje“ Sanje Domazet, za čiju je ilustraciju bio zadužen akademski slikar Slavko Krunić, učesnik ovogodišnje kolonije „Kolo“.

Prema riječima Sanje Domazet, Krunićeve slike su je inspirisale da piše baš bajke jer je njegov rad snolik, a u njegovim likovima ima nečeg bajkovitog i lijepog, zaigranog i djetinjeg.

„Deci mnogo znače knjige koje su posvećene njima, koje ih ne potcenjuju, koje ne pojeftinjuju to njihovo detinje iskustvo nego ih duboko uvažavaju. Biti dete, to znači biti nezaštićeni odrasli među džinovima. Ovom knjigom smo i Slavko i ja želeli da napravimo deci jedan komforni kutak gde će se sakriti od realnosti jer knjige, čini mi se, tome i služe. Ova knjiga je tu i da zabavi decu, da ih nauči i da ih sačuva. Ovde se igramo rečima, jezikom, humorom i pravimo parodije na druge, poznate bajke, tako da je tu i nešto što može da zainteresuje i odrasle“, kaže Sanja Domazet.

Sutra, 12. juna, u 20 časova u Kulturnom centru održaće se izložba radova nastalih na ovogodišnjoj koloniji i dodjela nagrada.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković