„FUSNOTE UŽIVO“: PREDSTAVLJANJE UMJETNICA ADRIANE RAMIĆ I TEMRE PAVLOVIĆ

U galeriji Kulturnog centra večeras je upriličena prezentacija projekata mladih umjetnica Adriane Ramić iz Njujorka i Temre Pavlović iz Amsterdama, koje su boravile u umjetničkoj rezidenciji „Kamen“ nadomak Trebinja.

Međunarodna umjetnička rezidencija „Kamen“ osnovana je prije četiri godine na Bilećkom jezeru, u selu Orah, i svake godine okuplja umjetnike iz cijelog svijeta.   Koštana Banović, osnivač rezidencije, navodi da je „Kamen“ savršeno mjesto za susretanje umjetnika, razvijanje ideja i istraživačke kreativne energije.

„Ovdje dolaze internacionalni umjetnici i razmjenjuju znanja, razvijaju svoje projekte ili se bave produkcijom. Povezuju se sa ovom regijom i našom kulturom, sarađuju sa individualcima, sa profesionalcima i ustanovama, kao što su Akademija likovnih umjetnosti ili Kulturni centar Trebinje, sa antropolozima i istoričarima, tako da se tu radi o nekoj vrsti multidisciplinarnih i interdisciplinarnih projekata“, navela je Koštana Banović i istakla da današnja prezentacija Adriane Ramić i Temre Pavlović nije samo predstavljanje projekata nastalih tokom boravka u rezidenciji, već njihove umjetničke prakse u cjelini.

Nakon prezentacije, program „Fusnota“ nastavljen je u kafeu „Hedonija“, gdje su razgovor sa umjetnicama vodili grafički dizajner i fotograf Igor Dutina i književnik Elis Bektaš.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković i Saša Pešikan