„FUSNOTE UŽIVO“: PREDSTAVLJANJE PJESNIKA I PRIPOVJEDAČA ELISA BEKTAŠA

Kulturni centar Trebinje večeras je priredio prvi događaj iz kulturno-umjetničkog programa „Fusnote uživo“, serijala razgovora o savremenoj umjetnosti.

U okviru programa, svakog mjeseca biće predstavljen po jedan umjetnik iz Bosne i Hercegovine i regiona, iz različitih oblasti umjetnosti.

Prvi gost „Fusnota“ bio je Elis Bektaš, pjesnik, pripovjedač i kolumnista portala „Preokret“, a razgovor sa njim vodio je prof. dr Dragan Čihorić, istoričar umjetnosti.

Publika je imala priliku da se upozna sa likom i djelom Elisa Bektaša, koji je ovom prilikom predstavio i svoje posljednje književno ostvarenje, zbirku kratkih priča „Uzaludan trud“.

Bektaš kaže da na savremenu domaću književnost, uglavnom, gleda u ogledalu, te da u našoj književnosti ima i te kako zanimljivih novih izraza, novih glasova koji su skrajnuti.

„Ja sam savremena književnost BiH. Malo nadobudno, malo bahato – ali to je tako. Tu su Berislav Blagojević iz Banjaluke, Đorđe Krajišnik, Srđan Mršić, Adnan Žetica iz Mostara, Tanja Stupar Trifunović. To su neki vrlo autentični, jaki glasovi koji imaju šta da kažu. Većina domaće, a i regionalne književnosti svedena je na oponašanje uzora, na pokušaj da pisci zauzmu poziciju istoričara, doktora društva. To nije njihov posao. Posao pisaca je da malo lažu. Znate, to je naš najljepši dar svijetu – da vas malo lažemo i da vam kroz te laži pričamo istinu višeg reda“, kazao je Bektaš dodajući da je reakcija publike na umjetnost veoma bitan segment umjetnosti kao cjeline.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković