Festival – na ulicama i trgovima

Фестивал фестивала је и ове године сишао са позоришне сцене – на градске улице и тргове!
За посебан штимунг 58. смотре најбољих представа драмског аматеризма региона побринули су се студенти музичког одсјека Академије умјетности из Бањалуке и Факултета драмских уметности из Београда, који музичким и сценским перформансима на отвореном грађане и посјетиоце Требиња свакодневно подсјећају да се и ових јулских дана у нашем граду – догађа позориште.
Најављујући, можда, и оно што су организатори одавно – да фестивалско Требиње треба да буде сцена на отвореном, његове зграде и тргови позоришна кулиса, а умјетност у пуном смислу јавни чин, изван екслузивитета затворених дворана и галерија…
Један такав заједнички сценско-музички програм студената двије академије приређен је и синоћ на Тргу слободе, а уз музички колаж инструменталиста, глумци су говорили текстове посвећене позоришту и војичке бесједе – Симовића, Хакслија, Шеридана, Бјелинског, Ханибала.
„И прве вечери фестивала са музичарима из Бањалуке наступили смо испред Дучићевог споменика – казивањима Дучићеве поезије и Шекспирових сонета, потом смо приредили и програм дјечије поезије за најмлађе Требињце, а јутрос смо у порти саборног храма са малишанима из вртића ‘Наша радост’ заједнички извели програм од игре, пјесме и рецитација – морам рећи да је и нама и њима било заиста забавно“, каже за наш радио једина Требињка међу извођачима, глумица Марија Ђајић.
Она додаје да ће глумци и музичари и вечерас на тргу у Старом граду извести сличан поетско-музички колаж, овога пута посвећен српској поезији, а да сличан програм припремају и за посљедње фестивалско вече.
Извор: Радио Требиње