Dokumentarni film „Zlo proljeće ‘92” prikazan u Kulturnom centru Trebinje

U bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje večeras je održana projekcija dokumentarnog filma „Zlo proljeće ‘92”.

Dokumentarac je nastao kao rezultat rada tima Radio-televizije Nikšić, uz pomoć Udruženja boraca ratova od 1990. godine, a odnosi se na stradanje vojnika JNA i Crne Gore u splitskom logoru „Lora” po zarobljavanju u Mostaru, Crnoglavu i Čepikućama, u aprilu i maju 1992. godine.

Radan Nikolić, predsjednik Udruženja boraca ratova Crne Gore od 1990. godine, istakao je da je ovim filmom učinjen veliki korak ka pravdi za žrtve ratnog zločina jer je film potresno i upozoravajuće svjedočenje o zločinu bez kazne.

„Ovaj dokumentarac je napravljen moćnim svjedočenjima o masakru naših tragičnih junaka, zvjerskom mučenju preživjelih logoraša i patnji njihovih porodica. I sve to uz snažan apel na pravdu, čovječnost, javni moral i kulturu sjećanja”, naveo je Nikolić.

Po završetku projekcije filma „Zlo proljeće ‘92”, trebinjskoj publici je predstavljena spomen-knjiga „Zadnja linija odbrane”, koja je dala snažan podstrek snimanju ovog dokumentarca. Uvod spomen-knjige sadrži pregled ratno-političkih dešavanja u SFRJ, SRJ i Crnoj Gori od početka 90-ih te biografije 320 poginulih boraca iz CG, uključujući i biografije vojnika stradalih u „Lori” kao i onih koji su se borili u sastavu Vojske Republike Srpske.

„Knjiga je nastala u odbrani lika i djela palih boraca iz Crne Gore od blaćenja i diskriminacije u vlastitoj državi, kao i od organizovanog krivotvorenja istine o ratovima 90-ih”, kazao je Nikolić.

Promocija knjige imala je humanitarni karakter. Prikupljena novčana sredstva biće uručena dvjema porodicama Nikšićana stradalih u „Lori”.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković