„ZVONARI SLOBODE“ – IZLOŽBA PUPINU I VELIMIROVIĆU U ČAST

Фото: Јован Видаковић

У оквиру програма обиљежавања славе Града Требиња Светог преображења Господњег, у галерији Културног центра Требиње уприличена је  изложба  „Звонари слободе“  Александре Нинковић Ташић и Бранислава Станковића.

Изложба је посвећена двојици српских великана, Михајлу Пупину и Николају Велимировићу, који су ширили славу и част Србије у тешким тренуцима, када је судбина читавог народа зависила од труда изузетних појединаца.

Фото: Јован Видаковић

Предсједник Скупштине града Драгослав Бањак  рекао је да је изложба  „Звонари слободе“   у Србији побудила значајну пажњу јавности, а да акценат није на општепознатим чињеницама о Николају као монаху, епископу охридском и жичком, доктору теологије и филозофије, односно, о Михајлу Пупину, као научнику свјетског гласа из области телекомуникација и електронике и професору на Универзитету Колумбија, већ о мање познатим чињеницама о њиховом националном раду.

Фото: Јован Видаковић

„Значај ове изложбе је у томе што су јавности први пут предочени резултати истраживања до којих су аутори дошли захваљујући приступу архиви Универзитету Колубија, Насе или ФБИ. То су хиљаде страна које до сада нико није преводио. Изложба  „Звонари слободе“  истински је допринос бољем познавањеу наше савремене историје“, рекао је Бањак отварајући изложбу.

Бранислав Станковић, кустос шабачког музеја и један од аутора изложбе, навео је да су владика Николај и Михајло Пупин једна духовна, интелектуална и патриотска симбиоза која на најљешпи начин може да нас преобрати и покаже нам какви треба да будемо, шта треба да урадимо и колико да се жртвујемо за свој народ.

„Ова два човека показала су да су спремни да сво своје знање, сав свој капитал сав свој труд дају свом народу. Везује их то што су обојица сељачка деца, чобани, кренули – један из Идвора, други из ваљевских пропланака, и стигли до највиших светских висина. Обојица су своје знање уградили у добробит српског народа“, истакао је  Станковић.

Фото: Јован Видаковић

Изложба  „Звонари слободе“  у галерији Културног центра Требиње биће отворена наредних петнаестак дана.

Душка Ђајић 

Фото: Јован Видаковић