„ZVONARI SLOBODE“ – IZLOŽBA PUPINU I VELIMIROVIĆU U ČAST

Foto: Jovan Vidaković

U okviru programa obilježavanja slave Grada Trebinja Svetog preobraženja Gospodnjeg, u galeriji Kulturnog centra Trebinje upriličena je  izložba  „Zvonari slobode“  Aleksandre Ninković Tašić i Branislava Stankovića.

Izložba je posvećena dvojici srpskih velikana, Mihajlu Pupinu i Nikolaju Velimiroviću, koji su širili slavu i čast Srbije u teškim trenucima, kada je sudbina čitavog naroda zavisila od truda izuzetnih pojedinaca.

Foto: Jovan Vidaković

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak  rekao je da je izložba  „Zvonari slobode“   u Srbiji pobudila značajnu pažnju javnosti, a da akcenat nije na opštepoznatim činjenicama o Nikolaju kao monahu, episkopu ohridskom i žičkom, doktoru teologije i filozofije, odnosno, o Mihajlu Pupinu, kao naučniku svjetskog glasa iz oblasti telekomunikacija i elektronike i profesoru na Univerzitetu Kolumbija, već o manje poznatim činjenicama o njihovom nacionalnom radu.

Foto: Jovan Vidaković

„Značaj ove izložbe je u tome što su javnosti prvi put predočeni rezultati istraživanja do kojih su autori došli zahvaljujući pristupu arhivi Univerzitetu Kolubija, Nase ili FBI. To su hiljade strana koje do sada niko nije prevodio. Izložba  „Zvonari slobode“  istinski je doprinos boljem poznavanjeu naše savremene istorije“, rekao je Banjak otvarajući izložbu.

Branislav Stanković, kustos šabačkog muzeja i jedan od autora izložbe, naveo je da su vladika Nikolaj i Mihajlo Pupin jedna duhovna, intelektualna i patriotska simbioza koja na najlješpi način može da nas preobrati i pokaže nam kakvi treba da budemo, šta treba da uradimo i koliko da se žrtvujemo za svoj narod.

„Ova dva čoveka pokazala su da su spremni da svo svoje znanje, sav svoj kapital sav svoj trud daju svom narodu. Vezuje ih to što su obojica seljačka deca, čobani, krenuli – jedan iz Idvora, drugi iz valjevskih proplanaka, i stigli do najviših svetskih visina. Obojica su svoje znanje ugradili u dobrobit srpskog naroda“, istakao je  Stanković.

Foto: Jovan Vidaković

Izložba  „Zvonari slobode“  u galeriji Kulturnog centra Trebinje biće otvorena narednih petnaestak dana.

Duška Đajić 

Foto: Jovan Vidaković