„КРШ И ПИТОМИНЕ МЕДИТЕРАНА“ – ТРЕБИЊЕ КАО ИНСПИРАЦИЈА

У галерији Културног центра Требиње вечерас је отворена изложба  „Крш и питомине Медитерана – Ревитализација старог језгра Требиња“, којом су представљене активности и рад студената Интегрисаних студија архитектуре Универзитета у Београду.

На четвртој години студија, студенти су на предмету Студио 06У, у менторству проф. др Владана Ђокића, доц. др Милице Милојевић и асистента Младена Пешића, истраживали амбијенталне вриједности Медитерана у приморском и континенталном дијелу, а третиране су двије локације у Требињу – Стари град и насеље Крш.

Декан Архитектонског факултета Владан Ђокић подсјетио је да овај факултет има вишегодишњу сарадњу са Градом Требињем и већ неколико година учествује у реализацији пројеката.

„Овај програм посвећен је једном од њих. Ради се о студентском подухвату, где је седамнаест њих имало задатак на тему реконструкције централног дела Требиња. Данашњи догађај двојаког је карактера – један је изложба радова распоређених у две тематске групе, а други је промоција збирке студентских радова у којој се огледају њихове идеје“, навео је  Ђокић  у свом обраћању.

Према ријечима доц. др Вадимира Парежанина, студенти су се, по личним афинитетима, подијелили и одабрали рад на двије поменуте локације у Требињу.

„Студио је третирао обје локације кроз два аспекта. Први је урбанистички, а други архитектонско-пројектантски, односно обликовни. Оба су на овом студио пројекту практично завршени и представљени кроз презентационе паное практично у пројекте и 3Д моделе, односно, у макете студентских радова“, рекао је  аутор изложбе Владимир Парежанин.

Парежанин додаје да су студенти током боравка и истраживачког рада у Требињу разумијели његове афинитете, али и његове проблеме и недостатке. Вечерашња изложба резултат је тог истраживања и испитује потенцијале.

Марко Рикало, начелник Одјељења за урбанизам и просторно уређење Града Требиња, истакао је да је Требиње у посљедњих неколико година почело активно да искориштава своје ресурсе, који су огромни и у великој мјери неистражени, а енергија и знање са београдског Универзитета били су од изузетног значаја.

„Поносан сам што је седамнаест младих људи из разних дијелова нашег региона дошло у Требиње, више мјесеци радило на заиста сјајном програму и донијело нам фантастичне идеје. Нећемо се зауставити на овоме, идуће године наћи ћемо нову тему за нове студенте. Сигуран сам да је будућност нашег града свијетла, а људи који воде овај град, храбри су да реализују нове идеје“, навео је  Рикало.

Изложба ће бити отворена краја мјесеца.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић