ZBIRKA PJESAMA „VJETROVI SU PROBUDILI SJENKE“ PREDSTAVLJENA TREBINJSKOJ PUBLICI

U Kulturnom centru Trebinje večeras je predstavljena nova zbirka pjesama „Vjetrovi su probudili sjenke“ autora Jovana Bratića iz Nevesinja.

U četvrtoj Bratićevoj zbirci poezije sabrano je 115 pjesama, uglavnom novih, ali i već objavljivanih koje, po mišljenju autora, zaslužuju veću pažnju čitalačke publike. Pjesme obuhvataju širok dijapazon tema; prožete su rodoljubivim, zavičajnim, socijalnim i ljubavnim motivima.

„U ovoj zbirci simboličnog naziva, ‘vjetrovi’ su svi oni događaji koji se nametnu u našim životima i kroz koje prolazimo, a ‘sjenke’ su svi naši emotivni okviri koji drijemaju duboko u nama i samo je pitanje kada će da dođu do izražaja“, riječi su Jovana Bratića.

Kao autor, Bratić uvijek pribjegava rodnom kraju kao utočištu. Hercegovina mu je neiscrpni izvor tema.

„Ona je svojevrsna inspiracija koja uvijek nudi neku novu priču. ‘Hercegovka’ je pjesma u kojoj se mnogi iz ovih krajeva prepoznaju. U njoj vide svoju majku, baku, prabaku, koje su bile stub svakog ognjišta, kuće i porodice u prošlim vremenima. Živjele su teškim životom, susretale se sa različitim iskušenjima i sve su to hrabro i stoički podnosile. Želim da pošaljem poruku da moramo da poštujemo prošlost da bismo živjeli i stoički podnosili sadašnjost i da bismo prihvatili budućnost koja nije baš toliko sjajna i blistava kao što smo zamišljali“, kazao je Bratić.

Poeziju je zavolio čitajući Dučića, Šantića, Rakića, Ilića, Jesenjina, Majakovskog… Poklonik je tradicionalnog rimovanja koje ima svoje zakonitosti, poštovanje slogova, metrike i rime mada ponekad pribjegne i modernim varijantama u poetskom izražavanju.

O knjizi „Vjetrovi su probudili sjenke“, pored autora, govorila je i profesor književnosti Dejana Milešić, jedan od recenzenata, a odabrane stihove kazivali su Milica Gordić i Goran Duka. Publika je aplauzima nagradila muzičke interpretacije pjesama „Jastuk od sna“ i „Voljela je kišu“, koje je Goran Duka komponovao na stihove Jovana Bratića.

Duška Đajić

Foto: Želimir Kovačina