ВЕЧЕ ПОЕЗИЈЕ ГОЈКА ЂОГА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ

Културни центар Требиње вечерас је угостио Гојка Ђога, великог српског књижевника и есејисту.

Гојко Ђого  пише поезију, есеје, критичке и књижевно-теоријске текстове, али је он, превасходно, пјесник. Једно је од најзначајнијих имена савремене српске поезије и слови за модерног класика који је својом оригиналношћу отворио нову страницу српске лирике.

Познати пјесник је вечерас требињској публици представио своју најновију књигу пјесама „Клупко“. Ђого каже да га је збирка пјесама   „Вунена времена“, мимо његове воље, обиљежила и бацила сјенку на све друге његове пјесме, а уједно је постала и ознака, амблем једног времена.

Послије  „Вунених времена“  и  „Црног руна“,  „Клупко“  затвара ову  „вунену“  трилогију.

„У  „Клупку“  је садржано и  „намотано“  једно духовно и животно искуство у ових протеклих неколико година, деценија, заправо, оно што живот сабира у мојим годинама“, рекао је о својој новој књизи  пјесник Гојко Ђого, којег читаоци, стицајем околности, понајвише препознају по симболичном  „вуненом“  знаку.

О поетском стваралаштву Гојка Ђога говорио је пјесник Радомир Уљаревић, а аутор је казивао стихове својих пјесама:  „Паликућа“,  „Стефану Дечанском“,  „Трново“,  „Црни дани“ и других.

Бројна публика галерије Културног центра уживала је у стиховима овог врсног поете, добитника многих значајних књижевних награда.

https://youtu.be/-HlgTGnADSc

Душка Ђајић