VEČE POEZIJE GOJKA ĐOGA U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Kulturni centar Trebinje večeras je ugostio Gojka Đoga, velikog srpskog književnika i esejistu.

Gojko Đogo  piše poeziju, eseje, kritičke i književno-teorijske tekstove, ali je on, prevashodno, pjesnik. Jedno je od najznačajnijih imena savremene srpske poezije i slovi za modernog klasika koji je svojom originalnošću otvorio novu stranicu srpske lirike.

Poznati pjesnik je večeras trebinjskoj publici predstavio svoju najnoviju knjigu pjesama „Klupko“. Đogo kaže da ga je zbirka pjesama   „Vunena vremena“, mimo njegove volje, obilježila i bacila sjenku na sve druge njegove pjesme, a ujedno je postala i oznaka, amblem jednog vremena.

Poslije  „Vunenih vremena“  i  „Crnog runa“,  „Klupko“  zatvara ovu  „vunenu“  trilogiju.

„U  „Klupku“  je sadržano i  „namotano“  jedno duhovno i životno iskustvo u ovih proteklih nekoliko godina, decenija, zapravo, ono što život sabira u mojim godinama“, rekao je o svojoj novoj knjizi  pjesnik Gojko Đogo, kojeg čitaoci, sticajem okolnosti, ponajviše prepoznaju po simboličnom  „vunenom“  znaku.

O poetskom stvaralaštvu Gojka Đoga govorio je pjesnik Radomir Uljarević, a autor je kazivao stihove svojih pjesama:  „Palikuća“,  „Stefanu Dečanskom“,  „Trnovo“,  „Crni dani“ i drugih.

Brojna publika galerije Kulturnog centra uživala je u stihovima ovog vrsnog poete, dobitnika mnogih značajnih književnih nagrada.

https://youtu.be/-HlgTGnADSc

Duška Đajić