VEČE POETSKE RIJEČI SA MARIJOM JEFTIMIJEVIĆ MIHAJLOVIĆ

Književno udruženje „Susret“ iz Trebinja, u saradnji sa Kulturnim centrom, organizovalo je književni susret sa Marijom Jeftimijević Mihajlović, književnim kritičarem i esejistom iz Kosovske Mitrovice.

Publici je predstvljena monografija Marije Jeftimijević Mihajlović „Znamenja i značenja“, knjiga književno-kritičkih studija i ogleda o srpskoj književnosti Kosova i Metohije. U središtu istraživanja je književnost stvarana na srpskom jeziku na području KiM od dvadesetih godina prošlog vijeka – kada je na polju književnosti aktivno djelovao Grigorije Božović, pa do druge decenije 21. vijeka, kada se pojavljuju novi autori.

„To su ogledi o srpskim književnicima sa prostora Kosova i Metohije koji su stvarali tokom prošlog vijeka, a uključeni su i autori koji sada žive i stvaraju na prostoru KiM. Na taj način potvrđuju da srpska kultura i dalje traje, kao što opstaje i srpski narod u današnje vreme uprkos svim teškim uslovima i okolnostima u kojima se nalazi“, pojasnila je autorka.

Marija Jeftimijević Mihajlović smatra da je književnost stvarana na Kosovu i Metohiji dugo bila marginalizovana i da se o njoj često govorilo kao o „regionalnoj književnosti“.

„U suštini, to je nešto što je nukleus, što je jezgro srpske kulture uopšte. Taj termin ‘regionalna književnost’ više je bio uslovljen političkim ideologijama i strujanjima tokom prošlog vijeka, da bi postepeno došlo do buđenja nacionalne svesti i do toga da mi shvatimo da je reč o važnom matičnom toku srpske književnosti, da nikako nije reč o marginalnoj književnosti kao što se, nažalost, decenijama ranije predstavljala“, dodala je Jeftimijević Mihajlović.

Književno veče vodila je Milana Babić, profesor srpskog jezika i književnosti, koja je naglasila da je ovo tematsko veče posvećeno posvećeno Kosovu u svakom smislu riječi – očuvanju, tradiciji, istoriji i poeziji.

„Ovo veče nije samo promocija i priča o kritičarima, romanopiscima, pjesnicima, nego i priča o istoriji Kosova, o našoj tradiciji i ujedno naš mali doprinos cjelokupnoj borbi srpskog naroda za očuvanje Kosova i Metohije“, istakla je Milana Babić.

Recitatori Milica Makitan, Ksenija Ninković, Vuk Janković, Vuk Glogovac, Pavle Pažin i Kristina Ćorluka kazivali su stihove posvećene Kosovu, a splet pjesama izvele su i članice hora „Sveta Anastasija Srpska”.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković