„PRIČE“ MILANA BOVANA PREDSTAVLJENE TREBINJSKOJ PUBLICI

Večeras je u organizaciji Kulturnog centra Trebinje upriličena promocija knjige Milana Bovana „Priče u kojima ćeš pronaći ono što nisi ni znao da si zaboravio“.

Riječ je o prvoj knjizi ovog Mostarca, u kojoj su se našli mitovi, legende i obični ljudi Hercegovine. Među koricama knjige našle su se neke davno ispričane i možda već zaboravljene priče iz hercegovačkih krajeva, ali i neke druge – iz piščeve mašte. U knjizi je sabrano tridesetak priča, grupisanih u dvije cjeline.

„Prvi dio knjige nosi naziv ‘Đedove priče uz ognjište’. Neke od njih su legende koje su već postojale po hercegovačkim selima, kratke anegdote koje sam ja kasnije istraživao, nadograđivao i ‘kitio’. Stavio sam sebe, pripovjedača, u ulogu đeda i pokušao sam da to iznesem na starom hercegovačkom arhaizmu. ‘Zaboravak’, drugi dio knjige, napisan je književnim jezikom i u njemu su savremene priče, potpuno moje, pisane književnim jezikom“, naveo je autor Bovan.

Čitaocima je poručio da bi trebalo da ostanu svoji i da slijede stari put naših predaka.

Na predstavljanju knjige, pored autora, govorili su novinar Ratomir Mijanović, istoričar Vuk Bačanović i pisac Elis Bektaš.

Vuk Bačanović, istoričar i urednik portala „Preokret“, kazao je da ga je ova knjiga oduševila jer danas još uvijek vlada manija slovenske mitologije koja se dosta uopštava i ima dosta neznanja o tome.

„Balkanska mitologija je stvarno nešto specifično, nešto što ima svoju regionalnu posebnost,  u smislu da je mješavina raznih uticaja – slovenskih, starobalkanskih, judeohrišćanskih. Ova knjiga u književnom smislu predstavlja jednu autentičnost iz takvog specifičnog Balkanskog svijeta i zbog toga me posebno oduševila“, dodao je Bačanović.

Sav prihod od prodatih knjiga namijenjen je za obnovu Hrama Presvete Trojice u Mostaru.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković