Uručene Povelje grada Trebinja na Svetosavskoj akademiji (FOTO)

sv sava akademija 4

ТРЕБИЊЕ │ У Културном центру вечерас је одржана Светосавска академија, на којој су Повеље Града Требиња за 2015. годину уручене проф. др Горану Вучуревићу и Градском КУД-у „Алат Свислајон“.

Уручујући Повељу Града за допринос у области здравства проф. др Горану Вучуревићу, васкуларном хирургу на Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, градоначелник Требиња Славко Вучуревић је истакао да је еминентни доктор поникао у овом херцеговачком граду и да је увијек служио свом народу.

sv sava akademija 1

“Из Требиња је отишао, али га никада није напустио. Својим професионалним знањем, својом човјечношћу и људском понизношћу заслужио је да градска Скупштина донесе одлуку да се управо њему додијели највеће признање”, навео је Вучуревић.

Горан Вучуревић је рекао да је као љекар добитник многобројних награда, али да је најдраже оно које се добије од својих људи и свога града.

„Награде пријају, годе, хране вам душу, али вас истовремено и обавезују”, казао је добитник повеље.

Додјељујући Повељу града Требиња за допринос у области културе, Драгану Мијовићу, предсједнику КУД-у „Алата Свислајон“, Вучуревић је истакао Алат чува традицију и обичаје српског народа већ 60 година и да су једно од најбољих регионалних културно-умјетничких друштава.

kud

Захваљујући се на Повељи, Мијовић је казао да ово признање за армију „Алатничара“ представља и обавезу да истрају на путу који граде шест деценија.

„Наше стазе којим ходимо посуте су љубави према нашем граду и народу, патриотизмом, човјекољубљем и упорношћу ка очувању наше пјесме и игре, наше традиције. Наше друштво гдје год да је кретало са поносом носи име Требиња“, рекао је Мијовић.

jerejУ пригодној бесједи о Светом Сави, јереј Дражен Тупањанин је истакао да је „Светосавље мост ка ономе што бисмо савременим ријечником могли да назовемо ширим интеграцијама, златна стаза у којој се проналази нови црквени идентитет, онај трајни који је изнад свих привремених идентитета као што су политички, идеолошки, полни, национални“.

Тупањанин је додао да су одлуке Светог Саве, његови судови били надахнути дубоким личним доживљајем Бога које је било пропраћено јеванђелском трезвеношћу и трезвеноумљем.

У културно-умјетничком програму академије наступили су: хор „Трибуниа“ Требиње, Бошко Пулетић – првак Народног позоришта Београд, појци Катарина Гојковић и Владимир Николић из Београда, проф. Александар Јаковљевић из Ниша – виолончело, Бојана Пековић из Краљева – гусле, градски КУД „Алат Свислајон“, потом рецитатори, пјевачки дует и школски оркестар из требињских основних школа, као и гудачки квартет и солиста на хармоници из Средње музичке школе Требиње.

Радио Требиње