Udruženje „Ћирилица“ priredilo novo izdanje Savinskog bukvara

cirilica radio

TREBINJE │ Zamjenik gradonačelnika Trebinja, Neđo Ćebedžija danas se sastao sa predstavnicima Srpskog udruženja „Ћирилица“ Trebinje, a povodom inicijative ovog udruženja da se nakon tri vijeka objavi novo izdanje Savinskog bukvara.

Ćebedžija je istakao da je ovo Udruženje prilično mlado, ali u gradu već prepoznatljivo po brojnim aktivnostima, ostvarenim za samo godinu dana njihovog postojanja.

„Nametnuli su se kao značajno Udruženje koje radi na očuvanju i promociji ćiriličnog pisma, prilično zapostavljenog u novije vrijeme. Gradska uprava će učiniti sve što može da pomogne rad ovog udruženja, tako da ćemo, između ostalog, učestvovati u štampanju „Savinskog bukvara“, prve knjige u njihovom izdanju. S obzirom da su Hercegovina i cijela trebinjska oblast, odakle potiču dva najstarija ćirilična dokumenta-„Miroslavljevo jevanđele“ i ploča Župana Grda- kolijevke pismenosti, naša je obaveza da podržimo borbu u očuvanju ćirilice“, naglasio je Ćebedžija.

Vesna Andrić, predsjednik udruženja „Ћирилица“ Trebinje, kaže da je zadovoljstvo što za prvih godinu dana rada, Udruženje može da objavi ovako značajnu knjigu.

„Savinski bukvar, kao kompletno enciklopedijsko štivo, nastao je 1692.godine u Rusiji, zahvaljujući jeremonahu Karionu Istominu. Bukvar je namijenjen, kako odraslima i djeci, tako i ženama, što je bilo neuobičajeno za to doba“, pojašnjava Andrićeva i napominje da je bukvar oslikan, te da se pored slovenskih, u njemu nalaze i grčka i latinska slova.

„Ovo je prvo fototipsko izdanje ovog bukvara kod nas, koji je u cjelini urađen u Trebinju, u izdanju Grafopresa, a po blagoslovu Mitropolita Crnogorsko- primorskog Amfilohija. Značaj ove knjige je veliki i za naš kraj, jer je nakon nastanka u Rusiji, prema pretpostavkama istraživača dr Gorana Komara, stigao prvo u Trebinje, a potom u manastir Savina u Herceg Novom“, dodala je Andrićeva.

Promocija Savinskog bukvara u Trebinju planirana je za desetak dana u Muzeju Hercegovine, a potom u manastiru Savina u Herceg Novom, kada će Trebinjci, nakon tri vijeka, kako ističe Andrićeva, ovaj bukvar ponovo odnijeti ovom manastiru.

Savinski bukvar priredili su dugogodišnji istraživač srpske istorije dr Goran Komar, prof. dr Jelica Stojanović iz Nikšića i Vesna Andrić, predsjednik Udruženja „Ћирилица“ Trebinje.

Izvor : Radio Trebinje