PLAKAT KAO PORUKA MLADIM UMJETNICIMA

plakat1

ТРЕБИЊЕ │ У Галерији Културног центра вечерас је отворена изложба плаката асистента на Академији ликовних умјетности Требиње Слободана Вукићевића и поставка „Археолошка истраживања“, групни рад умјетничког колектива „Ризба“, којег чине свршени студенти требињске ликовне академије.

Логотип овог умјетничког удружења Слободан Вукићевић ликовно је разрадио кроз серију од 30-ак плаката, који као својеврсно сликовно писмо граде наратив са различитим порукама, упућеним, како каже, управо његовим младим колегама.

plakat4

„Из ликовних елемената логотипа ‘Ризбе’ проистекла је цијела изложба. Плакати су рађени илустративно, пиктографски, минималистички чисто. Ово је у неку руку одговор  чистоте – какав би требало да буде умјетник у 21. вијеку, а ријечи и ликовне поруке на плакатима – упућене су њима, младим умјетницима, и сугеришу им шта је то што треба проћи и доживјети на путу градње како би се реализовали у комплетне умјетнике“, истиче Вукићевић.

Изложбу прати и поставка „Археолошка истраживања“, групни рад чланова „Ризбе“ реализован на АрсКозари августа прошле године.

plakat2

„Археолошка истраживања“ кроз концепт умјетничке форензике прате пропадање и нестајање умјетничког рада и умјетности на нашим просторима, отварајући простор за нова промишљања о значају и начину умјетничког изражавања.

Изложбу је отворио проф. Драган Чихорића са АЛУ Требиње.