PLAKAT KAO PORUKA MLADIM UMJETNICIMA

plakat1

TREBINJE │ U Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba plakata asistenta na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje Slobodana Vukićevića i postavka „Arheološka istraživanja“, grupni rad umjetničkog kolektiva „Rizba“, kojeg čine svršeni studenti trebinjske likovne akademije.

Logotip ovog umjetničkog udruženja Slobodan Vukićević likovno je razradio kroz seriju od 30-ak plakata, koji kao svojevrsno slikovno pismo grade narativ sa različitim porukama, upućenim, kako kaže, upravo njegovim mladim kolegama.

plakat4

„Iz likovnih elemenata logotipa ‘Rizbe’ proistekla je cijela izložba. Plakati su rađeni ilustrativno, piktografski, minimalistički čisto. Ovo je u neku ruku odgovor  čistote – kakav bi trebalo da bude umjetnik u 21. vijeku, a riječi i likovne poruke na plakatima – upućene su njima, mladim umjetnicima, i sugerišu im šta je to što treba proći i doživjeti na putu gradnje kako bi se realizovali u kompletne umjetnike“, ističe Vukićević.

Izložbu prati i postavka „Arheološka istraživanja“, grupni rad članova „Rizbe“ realizovan na ArsKozari avgusta prošle godine.

plakat2

„Arheološka istraživanja“ kroz koncept umjetničke forenzike prate propadanje i nestajanje umjetničkog rada i umjetnosti na našim prostorima, otvarajući prostor za nova promišljanja o značaju i načinu umjetničkog izražavanja.

Izložbu je otvorio prof. Dragan Čihorića sa ALU Trebinje.