U Kulturnom centru Trebinje otvorena izložba plakata nastalih u kampanji „Čitajmo zajedno”

Izložba plakata nastalih u okviru kampanje „Čitajmo zajedno”, čiji je ovogodišnji cilj promocija ćirilice, otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske provodi ovu kampanju od 2017. godine, svake godine u drugom formatu, u cilju popularizacije književnosti, izdavaštva, kulture čitanja, ali i afirmacie domaćih mladih autora.

Izložba predstavlja dvanaest grafičkih rješenja kampanje sa ilustrovanim prikazom svih slova ćiriličkog pisma, a autori su studenti Akademije umjetnosti u Banjaluci i Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković istakla je da se resorno ministarstvo, s obzirom na kulturnu politiku u čijem je fokusu zaštita i očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, odlučilo da ova kampanja bude sa fokusom na ćirilici:

U tom smislu, mi smo zadali jedan zaista zanimljiv zadatak studentima grafičkog dizajna, a to je da na neki sebi svojstven način kreativno ilustruju svako od slova azbučnog pisma. S obzirom na izložbu koju danas otvaramo, možemo da vidimo da su studenti zaista bili inspirisani jer ne postoji ljepše i savršenije pismo na svijetu od srpske ćirilice”.

Ona je ukazala na značaj da se ovakvi i slični nagrađeni radovi studenata grafičkog dizajna izlažu u galerijama i u javnom prostoru širom Srpske.

„Iskreno se nadam da će krajnji rezultat ove kampanje i ono što planiramo u narednom periodu biti osmišljavanje novih ćiriličkih fontova i to će biti jedan od krupnijih zadataka za grafičke dizajnere, a evo vidjeli smo da i oni koji se tek školuju i usavršavaju imaju zaista puno toga da pokažu”, dodala je Tanja Đaković.

Sarita Vujković, direktor Muzeja savremene umjetnosti RS, smatra da je izuzetno važno da se u okviru ovakvih kampanja promoviše ćiriličko pismo, ali i da se povezuju akademije:

„Ovo je način da se predstavi rad studenata, da se pokaže kreativnost, inicijativa, posebno kad je ćirilica u pitanju i načini kako je moguće u savremenom vremenu, u novim metodama komunikacije ćirilicu koristiti na nov i zanimljiv način”.

Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje, podsjetio je da je Kulturni centar ovom izložbom uzeo učešće u kampanji „Čitajmo zajedno”.

„Kulturni centar već duže vrijeme provodi aktivnosti i sa Udruženjem ‘Ћирилица’ i sa Gradskom upravom na afirmaciji i popularizaciji ćiriličkog pisma, razumijevaći ćirilicu i kao kulturno-istorijsko blago, ali i kao neku vrstu aktivnog i aktuelnog pisma i alata kojim se može komunicirati. Sa druge strane, putem grafičkog izraza mladih dizajnera ćirilica se uvodi u neku vrstu savremenosti i posebne likovne ili grafičke čitljivosti”, kazao je Vuković.

Izložba „Čitajmo zajedno“ prethodno je predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti RS, a u galeriji Kulturnog centra Trebinje može se pogledati do 3. marta.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković