U KULTURNOM CENTRU TREBINJE OTVORENA HUMANITARNA SVETOSAVSKA AUKCIJA SLIKA

У галерији Културног центра Требиње вечерас је  отворена Светосавска хуманитарна аукција слика, коју су Град Требиње и Културни центар организовали на иницијативу Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији.

Деветнаест умјетника из Србије, Црне Горе и Републике Српске, те чланови Удружења ликовних стваралаца Источне Херцеговине  „Милорад Ћоровић“  донирало је 35 слика за ову велику хуманитарну аукцију.

Аукција представља значајну финансијску подршку пројекту изградње Дневног центра  „Подржи ме – 9. јануар“  у Косовској Митровици. Пројекат је намијењен за 144 дјеце и младих са потешкоћама у развоју који живе на подручју Косова и Метохије.

Изложбу је свечано отворио  градоначелник Требиња Мирко Ћурић  који је истакао да Град Требиње увијек настоји да се одазове активностима хуманитарног карактера.

„Овог пута смо осјетили посебну потребу да се придружимо иницијативи Одбора за Косово и Метохију. Заједно са свима вама који сте вечерас овдjе желимо поручити да Срби и српска дјеца на Косову нису препуштена случају нити је света српска земља заборављена, већ да смо ту да у сваком часу будемо подршка и помоћ колико год смо у могућности јер нисмо изгубили из памћења сва она јунаштва којим нас је косовски народ задужио кроз историју“, нагласио је градоначелник Ћурић.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов  изјавио је да је аукција у Требињу још једна у низу хуманитарних активности које је Одбор покренуо за изградњу Дневног центра у Косовској Митровици. Он је додао да је планирано да центар буде завршен до Преображења Господњег ове године.

„Морам да захвалим Граду Требињу што се већ низ година одазива хуманитарним акцијама и помаже српском народу на Косову и Метохији. То је први дневни центар на Космету и биће то поклон Републике Срспке. Укупна вриједност пројекта је око 280 000 евра, а до сада је сакупљено око 105 000 евра. Предвиђено је да изградња овог објекта, величине 714 метара квадратних, буде завршена до 19. августа“, рекао је Милорад Арлов.

Аукција слика у Културном центру Требиње биће отворена до 1. фебруара.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић