U KULTURNOM CENTRU TREBINJE OTVORENA HUMANITARNA SVETOSAVSKA AUKCIJA SLIKA

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je  otvorena Svetosavska humanitarna aukcija slika, koju su Grad Trebinje i Kulturni centar organizovali na inicijativu Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Devetnaest umjetnika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, te članovi Udruženja likovnih stvaralaca Istočne Hercegovine  „Milorad Ćorović“  doniralo je 35 slika za ovu veliku humanitarnu aukciju.

Aukcija predstavlja značajnu finansijsku podršku projektu izgradnje Dnevnog centra  „Podrži me – 9. januar“  u Kosovskoj Mitrovici. Projekat je namijenjen za 144 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju koji žive na području Kosova i Metohije.

Izložbu je svečano otvorio  gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić  koji je istakao da Grad Trebinje uvijek nastoji da se odazove aktivnostima humanitarnog karaktera.

„Ovog puta smo osjetili posebnu potrebu da se pridružimo inicijativi Odbora za Kosovo i Metohiju. Zajedno sa svima vama koji ste večeras ovdje želimo poručiti da Srbi i srpska djeca na Kosovu nisu prepuštena slučaju niti je sveta srpska zemlja zaboravljena, već da smo tu da u svakom času budemo podrška i pomoć koliko god smo u mogućnosti jer nismo izgubili iz pamćenja sva ona junaštva kojim nas je kosovski narod zadužio kroz istoriju“, naglasio je gradonačelnik Ćurić.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov  izjavio je da je aukcija u Trebinju još jedna u nizu humanitarnih aktivnosti koje je Odbor pokrenuo za izgradnju Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici. On je dodao da je planirano da centar bude završen do Preobraženja Gospodnjeg ove godine.

„Moram da zahvalim Gradu Trebinju što se već niz godina odaziva humanitarnim akcijama i pomaže srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. To je prvi dnevni centar na Kosmetu i biće to poklon Republike Srspke. Ukupna vrijednost projekta je oko 280 000 evra, a do sada je sakupljeno oko 105 000 evra. Predviđeno je da izgradnja ovog objekta, veličine 714 metara kvadratnih, bude završena do 19. avgusta“, rekao je Milorad Arlov.

Aukcija slika u Kulturnom centru Trebinje biće otvorena do 1. februara.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković