U GALERIJI KULTURNOG CENTRA TREBINJE OTVORENA IZLOŽBA „NEMANJIĆI – RAĐANJE KRALJEVINE“

У галерији Културног центра Требиње данас је отворена изложба „Немањићи – рађање краљевине“, коју чине умјетничка дјела намјенски стварана за истоимену телевизијску серију Радио-телевизије Србије.

За потребе серије начињено је 800 ручно рађених костима и неколико хиљада реквизита. Изложбу чине умјетничка дјела костимографа Стефана Савковића и сценографа Кирила Спасенског, а аутор изложбе Петар Ђиновић је за њену поставку, из тог обимног материјала, одабрао најрепрезентативније предмете.

Аутор поставке Петар Ђиновић нагласио је да је све рађено на историјској грађи, а да су реквизити, посебно мачеви, рађени на истовјетан начин као и у средњем вијеку.

„Уникатни костими направљени су по узору на иконе, фреске и записе, па су прилагођени глумцу. Реквизитер који је правио мачеве пронашао је, највише у црквеним записима, како се вадила и топила руда, како су се правиле легуре и ковао мач. Настојао је да цео тај поступак примени у потпуности. Отприлике се и за остале ствари може то рећи“, истакао је аутор изложбе.

Он је додао да је овом изложбом покушао да скрене пажњу, прије свега младим људима, на период наше историје који је везан за Немањиће јер је то вријеме коријен наше државности.

„Поред тог материјалног дела, имамо и духовни део који је мени важнији јер сам хтео да скренем пажњу, пре свега младима, да се позабаве тим периодом. Данас млади људи лутају, отуђени су, немају циљеве и мотиве у животу. Хтео сам да виде како се тада живело, које су то исконске вредности сваког друштва. Интересовањем за овај период могу да пронађу много питања, али и безброј лепих одговора“, додао је Петар Ђиновић.

Изложба „Немањићи – рађање краљевине“ моћи ће се погледати у галерији Културног центра Требиње до краја фебруара.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић