U KULTURNOM CENTRU OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA DUŠANA VUKOVIĆA

Peta samostalna izložba fotografija Dušana Vukovića pod nazivom „Tu, oko nas“ otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Riječ je o izložbi koja obuhvata 30 crno-bijelih fotografija na kojima su kadrovi iz Trebinja. Autor smatra da fotorafija rađena u ovoj tehnici mora da bude kvalitetna da bi mogla da privuče pažnju.

„Trebinje je grad koji je veoma inspirativan i uvijek se može naći nešto da se fotografiše ili da se snimi. Crno-bijela fotografija je moja prva ljubav u fotografiji, Kad sam počeo da se bavim fotografijom, tada smo mogli da ih radimo samo crno-bijele. Veoma je teško bilo raditi kolor fotografije u to vrijeme, pa je to ostalo još od tada, između ostalog. A drugo, čovjek se oko crno-bijele fotografije mora malo više potruditi da bi zaokupio pogled gledaoca ili ljubitelja fotografije. Sama kolor fotografija svojim bojama čini nešto da ljudima bude odmah fino čim je pogledaju. Još ako su boje malo izraženije, onda se više i ne gleda ostalo“, naveo je Vuković.

Slavenko Vukasović, izvršni direktor Foto-kino kluba Trebinje, istakao je da je Dušan Vuković vrlo aktivan član ovog udruženja, jedan od najboljih i sa najviše nagrada na međunarodnim i domaćim izložbama fotografije.

„Dušan, kao što ste vidjeli, preferira crno-bijele fotografije. Mislim da je u pitanju malo i nostalgija za onim danima kada se radilo analognom fotografijom, crno-bijelim filmom. Danas je sve drugačije, fotografišemo telefonima, digitalnim foto-aparatima i čitav postupak je pojednostavljen, pa je izgubilo tu draž koju je nekad imalo“, kazao je Vukasović koji smatra da je pred Dušanom Vukovićem uskoro i jedna visoka titula – kandidat majstora fotografije.

Izložbu fotografija „Tu, oko nas“ Dušana Vukovića trebinjska publika može da pogleda naredne dvije sedmice u galeriji Kulturnog centra.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković