У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ СВЕТОМ САВИ

У оквиру Светосавских свечаности, традиционалне манифестације у част првом српском архиепископу и просветитељу, у позоришној сали Културног центра Требиње вечерас је одржана свечана академија.

Кроз свечану бесједу, протојереј ставрофор Радивоје Круљ подсјетио на начела, вриједности и заслуге које нам је својим животом и дјелом Свети Сава оставио у аманет.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је у поздравној бесједи истакао да више од осамсто година наш народ окупља светосавска мисао, која позива све нас да његујемо и чувамо православну вјеру и свој идентитет, да будемо поносни на нашу славну историју и претке који су стварали будућност генерацијама иза њих.

„Данас, када светосавска мисао битише јаче него икад, морамо бити још одлучнији у ономе што нам је Свети Сава оставио у аманет, да се знањем боримо за будућност јер на брдовитом Балкану, ма колико ми то хтјели да признамо или не, будућност је окренута на једну важну страну, страну у којој треба да побиједе дијалог, знање и одлучност“, рекао је, између осталог, градоначелник Ћурић.

Светосавска награда, јавно признање за допринос квалитетном образовању и васпитању и унапређивању васпитно-образовне праксе и научних достигнућа, додијељена је вечерас заслужним појединцима нашег града.

Градоначелник Требиња Светосавске награде за 2019. годину уручио је професорки економске групе предмета Љубици Колак, професору и директору Машинске школе Божу Бјелици, наставнику математике и физике и некадашњем директору школе „Свети Василије Осторшки“ Милораду Бокићу, професорки предшколског васпитања и образовања Раденки Бутулији и дугогодишњем директору Дома ученика Јову Грујичићу.

Светосавске награде постхумно су додијељене професору историје Живораду Жики Гаџи, доктору економских наука Раду Иванковићу и наставнику техничког образовања и информатике Крсту Марковићу.

У умјетничком дијелу програма учествовали су: првакиња Народног позоришта у Београду Љиљана Благојевић, солисти Опере овог позоришта Андреа Ван Бастен и Вук Зекић, уз клавирску пратњу Невене Живковић и хор „Трибунија“, под диригентским вођством Стојанке Гудељ.

Наступили су и рецитатори и вокални солисти требињских основних школа, инструменталисти Маја Петијевић, Ања Риђешић и Стефан Шкорић из Музичке школе, солиста Милица Рајковић уз клавирску пратњу Боба Вучура, те пјевачка група „Нагоркиње“ и хор Музичке школе под диригентском палицом Милисава Сукоњице.

Светосавску академију организовали су Град Требиње и Црквена општина Требиње, уз подршку Културног центра Требиње.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић