Фото: Јован Видаковић

У оквиру пројекта “Живот на граници БиХ/ЦГ – старе стазе безвременог насљеђа и традиције” данас је свечано отворен стари док на Требишњици у коју је поринуто десет традицоналних “требињских лађа”.
Лађе је по узору на старе  требињске барке, по аутентичним нацртима израдио Ариф Чустовић,  једини мајстор за требињску лађу.
Одржана је и егзибициона трка лађама која је на симболичан начин подсјетила на некад традицоналну трку лађа на Требишњици између два моста.
Миљан Вуковић, координатор пројекта подсјетио је да је пројектом валоризовано 40 локација у граничном појасу БиХ и Црне Горе које представљају важно културно историјско благо које ће од сада бити доступно посјетиоцима.
” Лађе и обнављање докова на Требишњици и Зети су свакао највећа али не и једина туристичка атракција”, рекао је Вуковић.
Рихар Маша, шеф одјељења за сарадњу делегације ЕУ у БиХ је изразио задовољство што људи у пограничним подручјима имају исте циљеве и пројекте које ЕУ значајним средствима може да подржи.
Мирко Ћурић, градоначелник Требиња је рекао да лађе које поново плове Требишњицом значе много како за туристе тако и за све грађане Требиња.


Фото: Јован Видаковић


“Овај пројекат је вишеструко важан. Сада имамо уређено шеталиште, докове и лађе. Надам се да ће и у наредном периоду бити сличних пројеката”, истакао је Ћурић.
Милијана Ковач, координатор пројекта из Никшића је рекла да важност овог пројекта није само промоција туризма већ и јачање добрих односа између два града и стварање добрих основа за наставак заједничке сарадње.
Да подсјетимо, пројекат “Живот на граници БиХ/ЦГ – старе стазе безвременог насљеђа и традиције ” почео је са реализацијом у јануару прошле године. Са око 330 хиљада евра финансирала га је ЕУ док је 15 одсто новца обезбјеђен из буџета Града Требиња.
Носилац пројекта је Културни центар Требиње  са пројектним партнерима: “Центром за културу Плужине”, НВО “Женска акција” из Никшића, “Удружење издавача и књижава Црне Горе”, Центар за развој Херцеговине”, и Удружење грађана “Home”.


Фото: Јован Видаковић

Фото: Јован Видаковић