Foto: Jovan Vidaković

U okviru projekta “Život na granici BiH/CG – stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije” danas je svečano otvoren stari dok na Trebišnjici u koju je porinuto deset tradiconalnih “trebinjskih lađa”.
Lađe je po uzoru na stare  trebinjske barke, po autentičnim nacrtima izradio Arif Čustović,  jedini majstor za trebinjsku lađu.
Održana je i egzibiciona trka lađama koja je na simboličan način podsjetila na nekad tradiconalnu trku lađa na Trebišnjici između dva mosta.
Miljan Vuković, koordinator projekta podsjetio je da je projektom valorizovano 40 lokacija u graničnom pojasu BiH i Crne Gore koje predstavljaju važno kulturno istorijsko blago koje će od sada biti dostupno posjetiocima.
” Lađe i obnavljanje dokova na Trebišnjici i Zeti su svakao najveća ali ne i jedina turistička atrakcija”, rekao je Vuković.
Rihar Maša, šef odjeljenja za saradnju delegacije EU u BiH je izrazio zadovoljstvo što ljudi u pograničnim područjima imaju iste ciljeve i projekte koje EU značajnim sredstvima može da podrži.
Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja je rekao da lađe koje ponovo plove Trebišnjicom znače mnogo kako za turiste tako i za sve građane Trebinja.


Foto: Jovan Vidaković


“Ovaj projekat je višestruko važan. Sada imamo uređeno šetalište, dokove i lađe. Nadam se da će i u narednom periodu biti sličnih projekata”, istakao je Ćurić.
Milijana Kovač, koordinator projekta iz Nikšića je rekla da važnost ovog projekta nije samo promocija turizma već i jačanje dobrih odnosa između dva grada i stvaranje dobrih osnova za nastavak zajedničke saradnje.
Da podsjetimo, projekat “Život na granici BiH/CG – stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije ” počeo je sa realizacijom u januaru prošle godine. Sa oko 330 hiljada evra finansirala ga je EU dok je 15 odsto novca obezbjeđen iz budžeta Grada Trebinja.
Nosilac projekta je Kulturni centar Trebinje  sa projektnim partnerima: “Centrom za kulturu Plužine”, NVO “Ženska akcija” iz Nikšića, “Udruženje izdavača i knjižava Crne Gore”, Centar za razvoj Hercegovine”, i Udruženje građana “Home”.


Foto: Jovan Vidaković

Foto: Jovan Vidaković