Stvaralaštvo umjetničke grupe „Prostor oblik“ pred trebinjskom publikom (VIDEO)

U Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba poznate bh. umjetničke grupe „Prostor oblik“, koja je stvarala sedamdesetih godina dvadesetog vijeka, a njihovo djelo snažno je uticalo na kasnije generacije umjetnika i uživalo veliku popularnost kod publike i kritike.

Na izložbi je zastupljeno devet umjetnika sa prostora BiH: Ljubomir Perčinlić, Tomislav Dugonjić, Enes Mundžić, Edin Numankadić, Bekir Misirlić, Vojo Dimitrijević, Nikola Njirić, Radoslav Tadić i Mustafa Skopljak sa 40 radova, skulptura i slika rađenih u tehnikama ulje na platnu, grafika, kombinovana tehnika i akril.

Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH kaže da je izložba jedna od najznačajnijih kolekcija Umjetničke galerije BiH, a riječ je o grupi „Prostor Oblik“, koja je djelovala 70-ih godina i koja je unijela revoluciju na likovnu scenu tog doba.

„Članovi grupe ‘Prostor Oblik’ su rekli da ‘slika ne treba ništa da predstavlja. Slika može da bude sam znak po sebi, kao balet, arhitektura – da ne imitira stvarnost, ne podražava je, već ima vrijednost po sebi“, istakao je Krsmanović.

On je dodao da na ovoj izložbi svaki autor ima svoju autentičnu likovnu vrijednost i zato je zanimljiva kao pojava koja je donijela moderno u likovnu umjetnost BiH.

„Ti umjetnici su unijeli ono što se u naše vrijeme zove ‘savremena umjetnost. Ova izložba je istorijski dragocjena, jer je nastala u vremenu, kada je cijela tadašnja Jugoslavija revolucionisala odnose, posebno BiH za koju se govorilo da nema slobodu stvaranja. To je bila eksplozija u svim oblastima umjetnosti – likovnoj, filmskoj, televizijskoj, do onoga što je kulminiralo sa sarajevskom pop i rok školom“, rekao je direktor Umjetničke galerije BiH.

Sporazum o saradnji koji je potpisan prošle godine između Kulturnog centra Trebinje i Umjetničke galerije BiH, rezultirao je večerašnjom izložbom.

Organizatori izložbe, koja je do sada organizovana u Lihtenštajnu, Njemačkoj, Austriji su Kulturni centar Trebinje, Umjetnička galerija BiH i Akademija likovnih umjetnosti u Trebinju.

Izvor: Radio Trebinje

https://www.youtube.com/watch?v=v4805QDMPCo