Stvaralaštvo umjetničke grupe „Prostor oblik“ pred trebinjskom publikom (VIDEO)

У Галерији Културног центра вечерас је отворена изложба познате бх. умјетничке групе „Простор облик“, која је стварала седамдесетих година двадесетог вијека, а њихово дјело снажно је утицало на касније генерације умјетника и уживало велику популарност код публике и критике.

На изложби је заступљено девет умјетника са простора БиХ: Љубомир Перчинлић, Томислав Дугоњић, Енес Мунџић, Един Нуманкадић, Бекир Мисирлић, Војо Димитријевић, Никола Њирић, Радослав Тадић и Мустафа Скопљак са 40 радова, скулптура и слика рађених у техникама уље на платну, графика, комбинована техника и акрил.

Страјо Крсмановић, директор Умјетничке галерије БиХ каже да је изложба једна од најзначајнијих колекција Умјетничке галерије БиХ, а ријеч је о групи „Простор Облик“, која је дјеловала 70-их година и која је унијела револуцију на ликовну сцену тог доба.

„Чланови групе ‘Простор Облик’ су рекли да ‘слика не треба ништа да представља. Слика може да буде сам знак по себи, као балет, архитектура – да не имитира стварност, не подражава је, већ има вриједност по себи“, истакао је Крсмановић.

Он је додао да на овој изложби сваки аутор има своју аутентичну ликовну вриједност и зато је занимљива као појава која је донијела модерно у ликовну умјетност БиХ.

„Ти умјетници су унијели оно што се у наше вријеме зове ‘савремена умјетност. Ова изложба је историјски драгоцјена, јер је настала у времену, када је цијела тадашња Југославија револуционисала односе, посебно БиХ за коју се говорило да нема слободу стварања. То је била експлозија у свим областима умјетности – ликовној, филмској, телевизијској, до онога што је кулминирало са сарајевском поп и рок школом“, рекао је директор Умјетничке галерије БиХ.

Споразум о сарадњи који је потписан прошле године између Културног центра Требиње и Умјетничке галерије БиХ, резултирао је вечерашњом изложбом.

Организатори изложбе, која је до сада организована у Лихтенштајну, Њемачкој, Аустрији су Културни центар Требиње, Умјетничка галерија БиХ и Академија ликовних умјетности у Требињу.

Извор: Радио Требиње