Studenti bh. likovnih akademija uputili zajedničku poruku mira

 

ТРЕБИЊЕ │ Студенти са пет академија ликовних умјетности из Босне и Херцеговине приредили су данас на платоу испред Kултурног центра интеркативну графичку радионицу – под називом „Отисци уз поруку о миру“.

Ју-Ес-Еидов пројекат с циљем промоције сарадње међу младим умјетницима спојио је десетак студената ликовних академија из Сарајева, Бање Луке, Требиња, Широког Бријега и Мостара, сличан перформанс биће сутра организован и у Мостару, а изложба насталих радова са двије јавне радионице биће приређена сутра вече у оквиру Међународне умјетничке колоније у Почитељу.

Данис Фејзић са Академије ликовних умјетности у Сарајеву каже да је ријеч о графичкој радионици на отвореном, која је замишљена да студенти – кроз заједнички рад и дружење, а свако на свој начин – остваре своју интимну, поетску визију: шта за њих значи мир.

„Сврха је, такође, да радећи на отвореном евентуално остваримо и комуникацију са пролазницима, посматрачем, публиком, тако да ова наша порука мира не буде тек стерилна и условно речено школска манифестација, већ да изађе из тих уобичајних оквира“, каже Фејзић.

Анте Марић са ликовне академије из Широког Бријега истиче да је на сличним пројектима и раније сарађивао са студентима других бх. академија, те да са тих дружења носи изузетна искуства.

„Спријатељили смо се, сви смо остали у контакту, имамо заједничке радне акције и изложбе, једни друге позивамо на дружења, а надам се да ће тако остати и у будућности“, каже Марић.

Р.С.