Studenti bh. likovnih akademija uputili zajedničku poruku mira

 

TREBINJE │ Studenti sa pet akademija likovnih umjetnosti iz Bosne i Hercegovine priredili su danas na platou ispred Kulturnog centra interkativnu grafičku radionicu – pod nazivom „Otisci uz poruku o miru“.

Ju-Es-Eidov projekat s ciljem promocije saradnje među mladim umjetnicima spojio je desetak studenata likovnih akademija iz Sarajeva, Banje Luke, Trebinja, Širokog Brijega i Mostara, sličan performans biće sutra organizovan i u Mostaru, a izložba nastalih radova sa dvije javne radionice biće priređena sutra veče u okviru Međunarodne umjetničke kolonije u Počitelju.

Danis Fejzić sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu kaže da je riječ o grafičkoj radionici na otvorenom, koja je zamišljena da studenti – kroz zajednički rad i druženje, a svako na svoj način – ostvare svoju intimnu, poetsku viziju: šta za njih znači mir.

„Svrha je, takođe, da radeći na otvorenom eventualno ostvarimo i komunikaciju sa prolaznicima, posmatračem, publikom, tako da ova naša poruka mira ne bude tek sterilna i uslovno rečeno školska manifestacija, već da izađe iz tih uobičajnih okvira“, kaže Fejzić.

Ante Marić sa likovne akademije iz Širokog Brijega ističe da je na sličnim projektima i ranije sarađivao sa studentima drugih bh. akademija, te da sa tih druženja nosi izuzetna iskustva.

„Sprijateljili smo se, svi smo ostali u kontaktu, imamo zajedničke radne akcije i izložbe, jedni druge pozivamo na druženja, a nadam se da će tako ostati i u budućnosti“, kaže Marić.

R.S.