ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА “СИГУРАН ИСПОД ДУГЕ”

У биоскопу Културног центра Требиње данас је поводом 14, новембра Свјетског дана борбе против дијабетеса, премијерно приказан документарни филм “Сигуран испод дуге”, чију пројекцију је организовало Удружење дијабетичара Требиња.

“Сигуарниран испод дуге” је потресни документарни филм, сниман шеснаест година о животу дјечака Париса и његове породице, од тренутка када му је дијагностификован дијабетес тип1. у доби од двије године до његове ране младости.
Потресне тренутке борбе са дијабетесом камером су забиљежили Парисова мајка Венди, сестре Антје и Алекса и отац Фредерик
Документарни филм прати све изазове са којима се сусреће обољели од шећерне болести, начин свакодневне борбе. Истовемено овај филм нас учи да дијабетес није препрека да би се био успјешан у свкодневном животу, јер Парис је данас врхунски спортиста, веслач.

Према подацима Међународне дијабетичке федерације, у свијету тренутно живи више од 425 милона људи са дијабетесом, а према процјенама до 2045. године број обољелих ће порастина на 629 милиона.
Рана дијагностика и лијечење, као и подршка породице и цијеле друштвене заједнице кључни су за људе обољеле од дијабетеса.
Циљ данашње пројекције документарног филма “Сигуран испод дуге” је да се покаже колико је зајтјеван и тежак свакодневни живот обољелих од шећерне болести али и да се охрабре сви обољели и њихове породице да је успјешно лијечење и држање дијабетеса под контролом могуће.