Predstavljeni roman „Sedmi dan“ i knjiga poezije „Kad đavo krvi zaželi“ Gorana Vračara

U galeriji Kulturnog centra večeras je održana promocija i video-predstavljanje romana „Sedmi dan“ i zbirke pjesama „Kad đavo krvi zaželi“ autora Gorana Vračara, književnika iz Istočnog Sarajeva.

„Sedmi dan“ je prvi roman Gorana Vračara, koji je iz psihiloškog ugla pokušao da sagleda komplikovane odnose između muškarca i žene te da pronikne u njihova razmišljanja. Priča je o svakodnevici, o tome šta ostaje kad ljubav nestane, kada na mjesto strasti zasjedne rutina.

„Roman pokriva period od pet časova, od šest ujutro do jedanaest. Radi se o bračnom paru koji se razvodi i to je kompletna priča romana, nema tu puno događaja. Uglavnom je potkrijepljen emocijama, razmišljanjima, podsjećanjima i više je psihološko štivo“, naveo je autor Goran Vračar.

Večeras je roman „Sedmi dan“ predstavljen na neuobičajen način. Autor je umjesto priče trebinjskoj publici svoju knjigu predstavio kroz promotivni video, u kom su o romanu i autoru govorili slikar Borko Močević, književnik Željko Pržulj, prof. Saša Knežević i Aleksandar Vuca, frontmen grupe „Atentat“, čija muzika prati odlomke iz ovog djela koje čita sam autor. Goran Vračar je svoj roman prvenac „Sedmi dan“ adaptirao u istoimeni pozorišni komad.

„Predstava se trenutno igra po Srbiji, u izvođenju pozorišta ‘Putujući glumac’. Četiri glumca su tu – dva glavna lika i dva anđela, odnosno Adam i Eva u svom izvornom obliku. Naišla je na vrlo dobar prijem gdje god se igrala“, dodao je Vračar.

Za knjigu poezije „Kad đavo krvi zaželi“ Goranu Vračaru je pretprošle godine uručena nagrada „Šušnjar“ na Međunarodnim književnim susretima u Oštroj Luci kod Prijedora.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković